Inspirerende vrouwen geven hun favoriete events, stad, ontwerper en nog veel meer prijs. Óók hun guilty pleasures. Deze keer de directeur van de Oude Kerk in Amsterdam: 

Inspiratie

In mijn werk heb ik het voorrecht om met verschillende kunstenaars te spreken. Die gesprekken inspireren mij enorm.

Stad 

Napels. Een stad waar het leven op straat ligt. Niet voor niets schilderde Caravaggio hier zijn Zeven Werken van Barmhartigheid. In de Pio Monte della Misericordia (Via Tribunale 253) zijn de Sette Opere di Misericordia uit 1606 te zien.

Het werk  inspireerde tot een project rondom nieuwe naastenliefde in de Oude Kerk met de titel Misericordia. Het is een onderzoek naar hoe wij in tijden van massamigratie en populisme iets voor de ander kunnen betekenen. 

Guilty pleasure 

Auto's kijken. Snelweg, file; ik verveel me nooit. Ik probeer het bouwjaar af te lezen aan het ontwerp. Mijn man checkt het via het nummerbord. Mooi spel voor onderweg.

Kleding

Het liefst zou ik elke dag een uniform dragen, maar ik kies voor een stijlvol broekpak.

Restaurant

In Nederland is een aantal restaurants aangesloten bij de slowfoodbeweging, die in de jaren vijftig ontstond in Italië. Merkelbach en Gebroeders Hartering zijn twee van mijn favorieten. De  slowfoodbeweging ontstond in de jaren '50 in Italië als tegenhanger voor de snelle (ongezonde) landbouw- en productiemethodes.

Inmiddels heeft Carlo Petrini een wereldwijde beweging gecreëerd die beoogt de culturele of traditionele keuken te behouden en daarmee ook het oorspronkelijk gebruik van gewassen, zaden, dieren en landbouwgebruiken van een regio op de menukaart te houden  

Geur


Gypsy Water van Byredo, de geur van verse aarde, diepe bossen en kampvuren lokt de droom uit van een kleurrijk leven dichtbij de natuur.

Ontwerper 

Ilja Visser, zij werd dit jaar toegelaten tot de Chambre de Couture in Parijs. Parijse couture is het hoogst haalbare in de mode, omdat in die stad het ambachtelijke handwerk het meest wordt gewaardeerd. Ilja's couture wijkt af van de standaardmethodes van patroontekenen en kiest voor zachte, soepele materialen als zijde en crêpe, zodat het beeld vrouwelijk blijft.

Boek

Crusade and Jihad. Why the crusade ended and the jihad goes on. Malcolm Lambert onderzoekt in dit boek de geschiedenis van het Cristendom en de Islam en spoort de oorsprong van de ontwikkeling van bewegingen als kruistochten en Jihad en huidige denkbeelden op.

Het verhaal volgt een aantal historische figuren onder wie Richard Leeuwenhart en Saladin en weeft kunstgeschiedenis, archeologie en de wereldpolitiek door elkaar. 

Muziek

Alles van John Cage tot Steve Reich en Arvo Pärt kan mij bekoren. Marinus Boezem heeft zo ongeveer dezelfde muzieksmaak. In de Oude Kerk bedachten we daarom een aantal vroege ochtend (8 uur) concerten met composities van Marinus zelf en vrienden als Willem Breuker en Louis Andriessen.

Fotografie: Maarten Besem.

Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Amuses, champagne, een meergangen-diner een wijnarrangement… Een etentje bij een restaurant met één of meer Michelinsterren kán behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet altijd. Bij deze restaurants hoeft het niet meteen rib uit je lijf te trekken en eet je geweldig goed.

In de Top 10 vind je voornamelijk restaurants in Azië met als absolute nummer 1 Lia Fan (*) in Singapore waar je al voor € 2,- iets geweldig lekkers kan eten.

Maar iets dichterbij, in Spanje bijvoorbeeld, bij L’Antic Moli (*) in El Castell (vlakbij Altea), eet je een vastgesteld lunchmenu al vanaf ongeveer € 15,-.

Liever ook weinig reiskosten maken? In Nederland kan je terecht bij Sinne (*) in Amsterdam, dat binnenkomt op 39 in de Top 50 goedkoopste restaurants met een Michelinster. Een lunchmenu kost daar ongeveer € 50,-.

In Winsterswijk eet je bij de Strandlodge (*) een lunchmenu voor € 30,-, wat ze een plekje oplevert in de Top 30. Voor een diner op Michelinsterniveau, is drie tientjes  toch goed te doen. En je zit er ook nog eens fantastisch. Op naar Winterswijk!

Bron: Traveloka.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.