Inspirerende vrouwen geven hun favoriete events, stad, ontwerper en nog veel meer prijs. Óók hun guilty pleasures. Deze keer de directeur van de Oude Kerk in Amsterdam: 

Inspiratie

In mijn werk heb ik het voorrecht om met verschillende kunstenaars te spreken. Die gesprekken inspireren mij enorm.

Stad 

Napels. Een stad waar het leven op straat ligt. Niet voor niets schilderde Caravaggio hier zijn Zeven Werken van Barmhartigheid. In de Pio Monte della Misericordia (Via Tribunale 253) zijn de Sette Opere di Misericordia uit 1606 te zien.

Het werk  inspireerde tot een project rondom nieuwe naastenliefde in de Oude Kerk met de titel Misericordia. Het is een onderzoek naar hoe wij in tijden van massamigratie en populisme iets voor de ander kunnen betekenen. 

Guilty pleasure 

Auto's kijken. Snelweg, file; ik verveel me nooit. Ik probeer het bouwjaar af te lezen aan het ontwerp. Mijn man checkt het via het nummerbord. Mooi spel voor onderweg.

Kleding

Het liefst zou ik elke dag een uniform dragen, maar ik kies voor een stijlvol broekpak.

Restaurant

In Nederland is een aantal restaurants aangesloten bij de slowfoodbeweging, die in de jaren vijftig ontstond in Italië. Merkelbach en Gebroeders Hartering zijn twee van mijn favorieten. De  slowfoodbeweging ontstond in de jaren '50 in Italië als tegenhanger voor de snelle (ongezonde) landbouw- en productiemethodes.

Inmiddels heeft Carlo Petrini een wereldwijde beweging gecreëerd die beoogt de culturele of traditionele keuken te behouden en daarmee ook het oorspronkelijk gebruik van gewassen, zaden, dieren en landbouwgebruiken van een regio op de menukaart te houden  

Geur

Gypsy Water van Byredo, de geur van verse aarde, diepe bossen en kampvuren lokt de droom uit van een kleurrijk leven dichtbij de natuur.

Ontwerper 

Ilja Visser, zij werd dit jaar toegelaten tot de Chambre de Couture in Parijs. Parijse couture is het hoogst haalbare in de mode, omdat in die stad het ambachtelijke handwerk het meest wordt gewaardeerd. Ilja's couture wijkt af van de standaardmethodes van patroontekenen en kiest voor zachte, soepele materialen als zijde en crêpe, zodat het beeld vrouwelijk blijft.

Boek

Crusade and Jihad. Why the crusade ended and the jihad goes on. Malcolm Lambert onderzoekt in dit boek de geschiedenis van het Cristendom en de Islam en spoort de oorsprong van de ontwikkeling van bewegingen als kruistochten en Jihad en huidige denkbeelden op.

Het verhaal volgt een aantal historische figuren onder wie Richard Leeuwenhart en Saladin en weeft kunstgeschiedenis, archeologie en de wereldpolitiek door elkaar. 

Muziek

Alles van John Cage tot Steve Reich en Arvo Pärt kan mij bekoren. Marinus Boezem heeft zo ongeveer dezelfde muzieksmaak. In de Oude Kerk bedachten we daarom een aantal vroege ochtend (8 uur) concerten met composities van Marinus zelf en vrienden als Willem Breuker en Louis Andriessen.

Fotografie: Maarten Besem.

Met rijst gooien, de bruid over de drempel tillen, samen de taart aansnijden. In Nederland zijn we niet echt van de gekke tradities op de huwelijksdag. Maar op deze 7 plekken pakken ze dat heel anders aan. 

1. Zuid-Korea: De voeten van de bruidegom slaan met een vis

Pardon?! Ja echt. Wanneer je in Korea een bruiloft bijwoont, zou je weleens getuigen kunnen zijn van deze bijzondere traditie: Het vastbinden van de enkels van de bruidegom en hem vervolgens met een vis op zijn voeten slaan.

Naast het perfecte excuus voor vrienden om even flink met de bruidegom te spotten schijnt deze traditie ook voor de benodigde vitale energie te zorgen om goed te kunnen presteren tijdens de huwelijksnacht! 

En bedankt.

2. Schotland: Besmeurd worden met vuil

Vlak voor de grote dag volledig bedekt zijn met vuil klinkt als de ergste nachtmerrie van menig bruid, maar in Schotland wordt dit als een traditie beschouwd.

Tijdens dit opvallende ritueel ‘Blackening’ worden de bruid en bruidegom door vrienden en familie vastgehouden en volledig besmeurd met viezigheid (denk hierbij aan rotte eieren, modder, schoensmeer, stinkende sauzen!).

Het idee achter deze smerige bedoeling is dat het huwelijk niet altijd rozengeur en maneschijn is. Als je deze ‘vernedering’ samen kunt doorstaan, schijn je beter voorbereid te zijn op het dagelijks leven als getrouwd stel.

3. Fiji: Een walvistand cadeau geven

Om de hand van je geliefde vragen is alles behalve eenvoudig in Fiji. Er wordt verwacht dat je een tand, het liefst meerdere, van een walvis aan de familie van de aanstaande bruid schenkt.

De walvistand, genaamd ‘Tabua’, vertegenwoordigt in de Fijische cultuur een grote waarde en is zowel een teken van ware liefde als rijkdom.

Ze zijn tegenwoordig echter lastig te verkrijgen door de internationale beperkingen op de walvisjacht en handel.

Desalniettemin is deze traditie nog steeds springlevend en geven Fijische mannen hier veel geld aan uit om zo met de liefde van hun leven te trouwen.

4. Rusland: De bruid ontvoeren voor losgeld

In Rusland gaat een trouwerij vaak gepaard met een (weliswaar onschuldige) ontvoering.

Vrienden van het aanstaande bruidspaar ‘kidnappen’ de bruid en vragen de bruidegom om een vergoeding. Het losgeld? Een symbolisch bedrag, geheel afhankelijk van je vriendengroep – kies ze daarom verstandig!

Na betaling, wordt de bruid weer netjes herenigd met de bruidegom en gaat het feest verder. Nasdrovie!

5. Zweden: De bruid of bruidegom stiekem zoenen

In Zweden verstaan ze onder “You may now kiss the bride” kennelijk heel iets anders. Het is hier gebruikelijk voor gasten om de bruid te kussen wanneer haar echtgenoot de kamer verlaat.

Hetzelfde geldt overigens ook voor de bruidegom wanneer de bruid opstaat. Als dit maar niet direct voor huwelijkse spanningen zorgt…

6. Duitsland: Alle borden kapot gooien

Wij dachten dat dit een Griekse traditie was, maar ook in Duitsland kunnen ze er wat van: Het kapot gooien van het servies na het eten. Het schijnt het aanstaande echtpaar zelfs geluk te brengen en het samen opruimen brengt ze ook nog dichter bij elkaar.

Volgens traditie worden mensen niet officieel uitgenodigd voor deze ‘Polterabend’ maar woord zegt het voort. De vrienden en familie die hier op af komen zijn doorgaans niet bij de officiële ceremonie aanwezig maar kunnen op deze manier toch samen met het bruidspaar het huwelijk vieren.

7. Engeland (Royal Wedding): Het versturen van een stuk taart per post

Alle genodigden van de koninklijke bruiloft zullen na afloop van het huwelijk een stuk taart per post ontvangen met een bedankbriefje van Prins Harry en Meghan.

Zelfs de gasten die verhinderd waren, mogen rekenen op een stukje van de taart. Deze traditiegetrouw torenhoge stapeltaart met fruit werd deze keer door Claire Ptak, de eigenaresse van de Violet Baker in Londen, gemaakt.

Bron: HomeToGo zocht dit allemaal voor ons uit.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

Afgelopen woensdag werd ze 52 jaar, vandaag krijgt ze tijdens de Amerikaanse Billboard Music Awards de Icon Award uitgereikt.

De Icon Award is een beloning voor de lifetime invloed die een artiest heeft gehad op de muziekindustrie. Voorgangers van Janet waren onder anderen Stevie Wonder, Prince, Celine Dion en Cher. De zangeres, die afgelopen jaar nog een kind kreeg en inmiddels is gescheiden van de vader van haar kind, treedt vanavond voor het eerst sinds negen jaar weer live op tv op. 'Can't wait!' zei ze daarover.

 

Beeld: Getty Images
 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!