Geen kerstdiner maar hapjes? Dat is wél zo relaxed.

Hoe gaan we deze coronakerst eens vieren met maximaal vier gasten? Er zal in menig huishouden over worden gepuzzeld.

Heb je niet zo'n zin in een diner met alles erop en eraan en ben je even helemaal uit-ge-gourmet, dan is shared dining een leuke optie. Je deelt dan kleine hapjes waar iedereen naar hartenlust van mag pakken.

Het is een handig idee als je hebt afgesproken dat iedereen iets maakt voor het kerstbezoek, maar het vraagt wel om enige regie om het veilig te houden. Een paar tips:   

  • In verband met de hygiëne is het handig om voor iedereen vochtige doekjes klaar te leggen.
  • Pak de hapjes met een tangetje of twee lepels die weer worden teruggelegd op de schaal. Wil je helemaal op zeker spelen, maak dan voor iedereen een eigen bord met hapjes (al druist dat wel in tegen het shared dining idee, maar veiligheid voor alles) of stop de garnalen of charcuterie met een olijf en een broodknabbel in een mooi glaasje.
  • Zijn er hapjes met dips, geef dan iedereen zijn eigen kommetje, zodat er door 'double dipping' (happen en dan nog eens dippen) geen corona of andere virussen kunnen worden doorgegeven.
  • Wat kan er eens worden geserveerd? Denk aan een soort tapas 2.0. Een thema kiezen (Aziatisch, mezze, tapas, vis, Frans met kaasjes en charcuterie, minisandwiches) werkt beter dan allerlei keukens door elkaar, maar whatever rocks your boat.
  • Zet voor iedereen een eigen schaaltje crudités (worteltjes, kerstomaatjes, reepjes komkommer, reepjes paprika, augurkjes) neer. Het knaagt lekker weg, staat fleurig en zo gaat er ook nog wat gezonds naar binnen. Druiven doen het ook altijd goed, net als lychees bij een Aziatische plank.   
  • Shared dining vraagt om een grande finale als afsluiting, om niet het gevoel te hebben dat de middag of avond van los zand aan elkaar hangt. Serveer bijvoorbeeld koffie met  een grand dessert van petit fours of petite crème bitterkoekjes, bonbons en een glaasje trifle. Zo blijf je in het thema van de kleine hapjes, maar is er toch een duidelijke afronding. Happy sharing!

PS Er zijn ook restaurants die shared dining boxen aanbieden - helemaal makkelijk! Google op shared diner diner box voor de opties in jouw buurt. 

Article continues after the ad

Openingsfoto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in