Het is altijd wel ergens op de wereld Happy Hour, toch?

Het is vandaag Martini Day, een ode aan de populairste cocktail ooit (niet te verwarren met het Italiaanse merk vermout). De klassieke Martini wordt gemaakt van drie delen gin op één deel droge vermout, met een olijf of een krulletje citroen. De verhoudingen wisselen overigens per persoon, er kan gelukkig maar weinig misgaan bij het mixen, voor het geval je 'm het stralend middelpunt van je vrijmibo wilt maken.

De cocktail is beroemd geworden door James Bond (hij drinkt 'm met wodka in plaats van gin en 'shaken, not stirred'), maar al veel ouder dan James: Fleming bedacht zijn held pas in 1953. De Martini is een Amerikaanse vondst en vermoedelijk ontstaan als de Martinez rond 1860 in het Occidental Hotel in San Francisco, zij het met een andere receptuur zoals we 'm nu kennen.

Article continues after the ad

De moderne variant stamt uit de Roaring Twenties, veroverde de wereld in de 1930's, raakte tijdelijk uit de mode in de jaren tachtig, maar maakte eind jaren negentig een grote comeback met variaties as de appletini, chocolate martini en de espresso martini.

Zo maak je de klassieker

  • Laat je (martini)glazen koud worden in de koelkast.
  • Roer 3 delen gin met 1 deel droge witte vermout door een ruime hoeveelheid ijsblokjes.
  • Verdeel de cocktail door een zeef over de glazen, zodat de ijsblokjes achterblijven
  • Serveren met een groene olijf (op water, uitgelekt) aan een cocktailprikker.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in