Braga is feestelijk verlicht in december
Braga is feestelijk verlicht in december

En wat dacht je van Oud & Nieuw op Madeira?

Op zoek naar een kerstvakantie met zon én een vrolijke dosis Stille Nacht? Portugal heeft ook in de winter een aangenaam klimaat en is dol op alles wat maar met kerst te maken heeft, inclusief stalletjes onder palmbomen. Vijf eindejaarstips:

Een stedentrip naar Lissabon of Porto in de kerstperiode is als een bezoek aan ‘winterwonderland’. De steden zijn dan vooral rond de bekende winkelstraten prachtig verlicht. De vele kerstmarkten bieden een mooie uitkomst voor de laatste kerstinkopen en je kunt er gewoon lekker op een terras eten.

Article continues after the ad

Een absolute must-do in Lissabon is een bezoek aan Quinta da Regaleira (Sintra). In dit prachtige kasteel worden verschillende liveconcerten in kerstsfeer gegeven.

Op zoek naar kerstsfeer, maar liever zonder de drukte van de hoofdstad? Bezoek dan de stad Viseu en het stadje Óbidos. Viseu is volledig gedecoreerd met traditionele verlichtingen en elke dag worden er verspreid over de stad verschillende kerstconcerten gegeven. In december verandert Óbidos in een fantasiewereld, een magische plek voor jong en oud. Hier wordt het huis van de Kerstman nagebouwd, kun je wandelen langs de kerststal, meedoen aan spellen, schaatsen in je t-shirt op de ijsbaan of genieten van verschillende shows.

De meeste Portugezen hebben tijdens de feestperiode een Kerststal in huis. De kerststallen die worden gemaakt in Alentejo, Estremoz zijn zo bijzonder dat ze op de Unesco lijst van het immaterieel cultureel erfgoed staan. Het vakmanschap van de kleifiguren dateert uit de 17de eeuw.

Braga heeft niet alleen feestverlichting en heel veel fijne winkels, maar ook de grootste levende kerststal van Europa. De hele gemeenschap van de Priscos-kerk werkt samen om in 90 tableaus Bethlehem te Braga te laten herleven. Voor de liefhebbers: op kerstavond komt heel Braga aan het einde van de dag samen voor een glas muscatel wijn en een banaan (huh?) om elkaar een paar uur later weer te treffen bij de nachtmis.

Altijd al oud en nieuw willen vieren op een eiland? Bezoek dan het Portugese eiland Madeira. Het amfitheater van Funchal op Madeira wordt omgetoverd tot een ware kersthal verlicht met duizenden lichtjes die door de hele stad lopen. Het nieuwe jaar wordt ingeluid met een bijzondere vuurwerkshow van meer dan 10 minuten die de lucht boven Funchal in alle kleuren schildert. Bij het ontwaken de volgende dag, kun je je geen betere plek wensen om aan 2020 te beginnen. 

Foto's © iStock, Taste Braga, Visit Portugal

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in