Het is meer MS Smetvrees dan de Love Boat.

In de Middellandse Zee zijn de eerste cruiseschepen inmiddels weer uitgevaren. Het betreft Italiaanse rederijen met alleen landgenoten aan boord, waarvan de passagiers fanatiek worden gecontroleerd, om te voorkomen dat een schip een varende brandhaard wordt, zoals in februari gebeurde.

Article continues after the ad

Dus, hoe ziet het nieuwe cruisen eruit? De hygiëneprotocollen zijn nog verder opgeschroefd en afstand houden is verplicht. Verder medische controles om de haverklap, bij twijfel volgt meteen isolatie aan boord. Het entertainment wordt opgevoerd voor steeds kleine gezelschappen en voor een duik in het zwembad moet je een timeslot reserveren. Excursies aan wal uitsluitend met mensen uit de eigen scheepsbubbel.

Buffetten zijn vervangen door bediening aan tafel en waar nodig zijn mondkapjes verplicht. Er is meer medisch personeel aan boord en het van boord gaan en inschepen gebeurt in kleine groepjes en kost dus meer tijd. Het vraag van iedereen de discipline om te wachten tot je aan de beurt bent.   

Voor wie het aandurft: Nederlandse passagiers moeten van rederij MSC in Nederland 72 uur voor het inschepen een PCR-test (coronatest) laten doen en alle passagiers (voorlopig alleen uit Schengenlanden) krijgen in de vertrekhal een antistoffentest. De verwachting is dat in oktober ook andere cruises weer opstarten, onder andere in de Oostzee.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in