Dít kan er allemaal nog wél.

Optimisten denken dat het kan, deze zomer gewoon vakantie vieren in het buitenland. Realisten zien het zo snel niet gebeuren. De meeste vakantielanden zijn namelijk zwaar getroffen door de coronacrisis. Dicht op elkaar zitten in vliegtuigen, hotels en resorts of hudje-mudje op het strand of langs het zwembad? Dat gaat gewoon niet meer gebeuren en veel vakantiegangers zijn er bovendien zelf huiverig voor. Om nog maar te zwijgen over de vrees ergens ver weg te stranden en niet meer terug te kunnen.

Het is dus aannemelijk dat voor veel mensen de zomervakantie er dit jaar heel anders uit zal zien. Wat kan nog wel, zonder in de stress te raken?

Vakantie in eigen land is om te beginnen een aardige geste voor alle Nederlandse ondernemers die veel schade hebben geleden door de coronacrisis.

Article continues after the ad

Bovendien is Nederland een prachtig land waar vast nog wel iets te ontdekken valt. Nu alvast nadenken over wat voor vakantie je zou willen (wandelen door heuvelrijk Limburg, varen in Friesland?) maakt het makkelijker knopen door te hakken.

Beperkt budget? Huizenruil in eigen land is een simpele manier om toch helemaal in een nieuwe omgeving te zijn.

Niet inpakken, geen reisstress, eigen bed en toilet en voor een vleugje buitenland boodschappen doen bij de toko: een staycation in eigen huis kan de meest ontspannende vakantie ooit zijn.

Hou bij het boeken van een huisje op een vakantiepark of een bezoek aan een pretpark of dierentuin – zouden die weer open mogen - rekening met nieuwe regels om te voorkomen dat het te druk wordt. Denk aan zaken als meer hygiëne, verplicht reserveren in het restaurant of zwembad, pasjes voor het strand, deurbeleid – stel je voor de zomer mentaal in op meer plannen en minder spontaniteit. En op maatregelen zoals in het filmpje bij het uit eten gaan.

Niemand weet hoe de regels deze zomer zullen zijn, maar je zou je voorzichtig kunnen oriënteren op een bestemming die je met je eigen auto binnen een dag kunt bereiken. Onder voorbehoud: in Frankrijk zit alle horeca en andere openbare gelegenheden tot half juli dicht, Spanje overweegt deze zomer alle toeristen uit andere landen te weren en onduidelijk is wat Duitsland en België – in dit geval de meest voor de hand liggende kandidaten - met de grenzen gaan doen.  

(c) Nuova Neon Group

Horeca en strandtenthouders zullen waarschijnlijk met inventieve oplossingen komen, zoals deze plexiglas couchettes. Zo blijft het strand een optie, maar ook weer met vooraf reserveren en timeslots om er te komen.

Niemand die kan garanderen dat het doorgaat, maar afgaand op virologen en prognoses wordt de herfst de nieuwe zomer. Het virus zal dan beter onder controle zijn en de mogelijkheden om te reizen lijken tegen die tijd beter te zijn. Hoop doet leven voor de reislustige!  

Foto's (c) Pixabay

Geen nieuwe NOUVEAU meer te koop in de winkel? Geen nood, je kunt het nieuwste nummer ook los bestellen, nu tijdelijk zonder verzendkosten!