William, Kate en Louis in Norfolk
William, Kate en Louis in Norfolk

Zee, duinen, hei, bossen – het is er allemaal!

Het is vandaag Norfolk Day, een goede reden om eens te kijken waarom met name de Queen en de Cambridge'jes toch zo verknocht zijn aan dit 'platteland-aan-zee' district van Engeland.

Koningin Elizabeths geliefde landgoed Sandringham (deels te bezichtigen) ligt er en William en Kate zijn er vaak te vinden in hun buitenhuis Anmer Hall.

Article continues after the ad

De mooie foto's die Kate er van haar kinderen maakt, zijn veelal genomen in Norfolk, net als het filmpje ter ere van hun 10de huwelijksverjaardag.

Prinses Diana en haar broertje Charles werd er geboren in Park House, de Noorse koning Olav V kwam ter wereld  in Flitcham, eveneens op het landgoed van Sandringham.

Stephen Fry heeft er een tweede huis, zanger James Blunt en actrice Olivia Colman groeiden er op. Omdat het een beetje afgelegen ligt, heeft het door diep in de 20ste eeuw een karakteristieke eigenheid ontwikkeld.

Wat is er te doen? Er is aardig wat entertainment te vinden, maar het is toch vooral een gebied voor mensen die zichzelf goed kunnen bezighouden en die  houden van kust, rust en natuur. Het landschap is er golvend en heuvelachtig (maar wel befietsbaar), er zijn woeste zoutmoerassen en ongerepte stranden, maar ook bossen.

Norfolk staat bekend om knusse kuststadjes als Great Yarmouth, Cromer en Holkham en is een paradijs voor vogelspotters en wandelaars.

De Norfolk Broads zijn misschien wel de beroemdste bezienswaardigheid van Norfolk. Deze bestaan uit 300 vierkante kilometer aan meren en rivieren in een prachtig landschap. Door de Broads loopt een netwerk van rustige wandel- en fietspaden. Je kunt een boot huren om te gaan zeilen of vissen.

Mocht je zin hebben om eens te gaan uitwaaien aan de overkant van de Noordzee (Norfolk ligt hemelsbreed op de hoogte van Alkmaar, maar heeft echt een heel ander landschap dan onze polder), dan zijn het najaar en de lente de beste seizoenen.

Het weer is er dan meestal vrij goed en het is er dan veel minder druk dan in de zomermaanden. Hier struint de Queen er op het strand met haar honden, in 1984.

Eigen vervoer is de beste manier om ter plekke te verplaatsen, heb laaggespannen verwachtingen rond het lokale OV. Je kunt bijvoorbeeld een fly-drive naar Norwich boeken, maar ook gewoon met de eigen auto de ferry van Hoek van Holland naar Harwich nemen en dan noordwaarts te rijden om eens te kijken wat de Windsors erin zien.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in