Nederland heeft álles, volgens Nicolette van Dam.

Het lijkt wel of elke zichzelf respecterende BN'er de lockdown heeft gebruikt om een boek te schrijven. Zo ook Bas Smit en Nicolette van Dam die het aanstekelijke vakantieboek Nederland Heeft Alles maakten.

Het boek is het resultaat van 'een fantastische ontdekkingsreis door Nederland'. Uit nood geboren, omdat er door de pandemie nauwelijks gereisd kon worden.

Voor de familie Smit-van Dam een reden om in de zomer van 2020 per boot vakantie te vieren in Nederland. Dat was zó verrassend leuk dat ze besloten nog veel meer mooie plekjes in Nederland te gaan ontdekken.

Article continues after the ad

Via hun Instagramaccounts (@bassmit & @nicolettevandam1) konden volgers hun reiservaringen meebeleven en dit leverde massale reacties op. "Als we deelden dat we in Medemblik waren, kregen we ineens heel Medemblik in onze inbox," zegt Van Dam bij Nu.nl. "Voor je het weet ben je de hele dag tips aan het uitwisselen."

Met al die tips moesten ze wat, vonden Smit en Van Dam. Samen met een team zetten ze alles op een rij, daarnaast namen ze contact op met het Bureau van Toerisme.

"Die weten weer dingen die echt niet voor de hand liggen; zo ontdekten we dat je gewoon contact kan opnemen met een boswachter, die je dan meeneemt op een excursie. Daarnaast hebben we ook onze contacten opengetrokken - zo geeft Jochem Myjer bijvoorbeeld tips over Leiden - en hebben we zelf in de loop der jaren ook de nodige plekken in Nederland bezocht", aldus Smit.

Het leverde een zee aan informatie op van plaatselijke deskundigen, van tips waarnaar toe te reizen tot vele vragen waar ze verbleven, waar te eten en wat te doen. En zo ontstond het idee om alles te bundelen in het vakantieboek Nederland Heeft Alles.

Geslaagde staycation

"Wij hebben het afgelopen jaar, ondanks alle beperkingen, zo genoten van het (her)ontdekken van ons eigen land," zegt Nicolette. "Samen met Bas en onze meiden hebben we veel tips van onze volgers kunnen bezoeken en zijn wij op een heleboel bijzondere plekjes geweest. Als je dan zo door Nederland reist en ziet wat Nederland allemaal te bieden heeft dan besef je: Nederland heeft écht ALLES."

"Als ondernemers vinden wij het heel erg belangrijk om de ‘locals te supporten’ en de lezers van ons vakantieboek te laten zien wat de must-sees, must-do’s, must-eat en must-drinks zijn om te genieten in eigen land."

Nederland heeft alles kost 20 euro

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in