Deze Art Nouveau-droom is perfect voor een weekendje weg.

Om er weer even in te komen qua weg over de grens: het Franse Nancy. Je rijdt er vanuit Utrecht in 5,5 uur heen, met de trein doe je er een uurtje langer over.

De stad ligt tussen de heuvels langs de Moezel en is een goed bewaard historisch hoogstandje met nog veel gebouwen uit de middeleeuwen en renaissance: het Place de Stanislas is een van de mooiste pleinen in Europa.

Article continues after the ad

Het wemelt in Nancy bovendien van de Art Nouveau architectuur en kunst. Verdere pluspunten: veel groen, zeer Frans en alles is goed te belopen – het is niet zo overweldigend groot als pakweg Parijs, Nantes of Lyon.   

(c) Lorraine Tourisme

We tippen de Marché Couvert om je even te vergapen aan alles wat Les Français zonder aarzeling in de pan gooien en het glazen dak van Credit Lyonnais aan Rue Saint George – een hoogstandje in Art Nouveau.

Verder in het centrum veel bijzondere gevels van gespecialiseerde winkeltjes: een zadenwinkel tref je in Nederland niet meer zo snel aan en bij Amorino krijg je schepijs in de vorm van een bloem.

De moeite waard: het museum van de schone kunsten, vooral voor de collectie art deco en art nouveau in de kelder. En het Musée L’Ecole de Nancy, een huis dat volledig in Art Nouveau is ingericht en waarin je alles vindt over de bijbehorende stijlschool.

Nancy heeft nog oude thermen waarin het prettig dobberen is om bij te komen, zoals in Grand Nancy Thermal en langs het water is het lekker wandelen.

Onze Franse vriendin Ines de la Fressange was nog nooit van haar leven in Nancy geweest. Maar toen haar dochter er in de opera stond, was dat een uitstekende reden om 'de stad van de gouden poorten' eens te verkennen per 'express tourisme', zoals ze het noemt. En zij heeft nog wat extra tips:

"Per toeval ontdekte ik Flacons, een klein winkeltje met de meest verfijnde parfummerken," zegt Ines. "Frédéric Malle, Santa Maria, Le Galion en vele anderen die ik nog niet kende."

"Ik had geen tijd om binnen te gaan bij de confiserie van Lefèvre – ik heb in haast foto's van de buitenkant gemaakt – maar ik heb begrepen dat het een must is om er de Bergamotes de Nancy te kopen of macarons."

(c) Ines de la Fressange

Ines verbleef in het viersterren Hotel d'Haussonville, een gebouw uit de 16de eeuw 'met in alle kamers een open haard alle charmes van de provinciaalse hotels die helaas in rap tempo verdwijnen.'

Om te lunchen tipt ze Excelsior (1911) tegenover het station, 'zo brasserie als een brasserie dient te zijn'. Schitterend Art Nouveau-decor 'en een paar oesters voor je de trein weer instapt, dat is puur geluk.' We zijn het roerend met haar eens!

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in