Reiswereld komt met een eigen plan.

De reiswereld heeft het heft in eigen hand genomen om Nederlandse toeristen vanaf dit voorjaar toch richting de Middellandse Zee te laten vliegen. Met het plan hoopt de toerismesector het vakantieseizoen nog enigszins te redden.

Article continues after the ad

Vanaf het voorjaar moeten vakantiegangers getest van en naar Schiphol vliegen, is de gedachte. Zo nodig worden sneltesten vlak voor de vlucht geboden, ook op veel vakantieluchthavens in Spanje, Griekenland, Turkije, Portugal en Italië.

"Tot eind maart voeren we op verzoek van het kabinet geen pakketvakanties uit, maar in april-mei en in de zomer willen we binnen de coronabeperkingen weer volop gaan vliegen. Reisorganisaties bereiden nu een concrete exit uit de virusmalaise voor," zegt topman Frank Oostdam van reiskoepel ANVR.

Vakantie voorbereiding

Hij zegt geen begrip te hebben voor de trage gang van zaken in Den Haag. "Op de ministeries willen ze niet eens praten over manieren om straks veilig op vakantie te kunnen. Dat gaat niet vanzelf, er is weken voorbereiding nodig. Daarom gaan we het zelf doen om het perspectief te geven waar iedereen naar snakt. Dat lukt niet als er op de rem wordt getrapt.”

De ANVR sluit volgens Oostdam een raamcontract af met een leverancier van zowel PCR-testen als antigeentesten. "De combinatie van vaccinaties en verplichte testen bij vertrek en aankomst zijn de sleutel. Alleen zo kunnen we de corona-impasse doorbreken," zegt hij.

Speciale quarantainehotels

Corendon-baas Steven van der Heijden is al druk bezig om op zonbestemmingen (snel)testfaciliteiten voor vakantiegangers te regelen. "Samen met onze lokale partners en autoriteiten. Ook die willen graag toeristen. Niks doen is geen optie. Er worden quarantainehotels ingericht om positief geteste toeristen op te vangen. We vragen passagiers een toeslag van tien euro per vlucht voor testkosten.”

De vraag is of het plan niet toch nog te vroeg komt. De vooruitzichten zijn niet rooskleurig door het lage vaccinatietempo en de toenemende reisrestricties met meer lockdowns en grenzen die op slot gaan. Veel luchthavens, ook in Europa, hebben bovendien nog geen 24/7-testloket. Er is dus nog aardig wat werk aan de winkel, voor je met je handbagage kunt inchecken. Maar toch: hoop doet leven.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in