Strand, zee en goed gezelschap, meer heb je niet nodig, toch?
Strand, zee en goed gezelschap, meer heb je niet nodig, toch?

Wacht dus niet te lang met boeken als je iets leuks op het oog hebt.

Corona of niet, acht op de tien Nederlanders wil dit jaar minstens één keer op vakantie gaan. En dat doen ze vooral dichtbij huis, blijkt uit een nieuw vakantieonderzoek van de ANWB. Het Middellandse Zeegebied en verre vliegreizen zijn uit.

Nederland is nu de populairste vakantiebestemming 

Bijna de helft van de vakantiegangers (43 procent) zegt dit jaar niet de grens over te gaan. Lekker weg in eigen land, dus. Limburg, Gelderland, Drenthe en Zeeland zijn de meest genoemde provincies.

We blijven in de buurt

De rest blijft vooral in Europa, blijkt uit een groot vakantieonderzoek van de ANWB onder tweeduizend volwassen Nederlanders. Duitsland is de populairste buitenlandse bestemming, een derde van de ondervraagden wil daarheen. Daarna volgen Frankrijk (24 procent), Spanje (22 procent), België (20 procent) en Italië (16 procent). 

Article continues after the ad

Volgens Marjon Kaper, directeur Reizen van de ANWB, is de animo om op vakantie te gaan weer even groot als voor corona. "Door de coronapandemie zijn Nederlanders afgelopen twee jaar massaal thuisgebleven," zegt ze in het AD. "Nu zie je dat iedereen weg wil: acht op de tien zegt tenminste één keer op vakantie te gaan. Begin 2020, vlak voor de pandemie begon, was dat ongeveer even veel."

De coronapandemie beïnvloedt de vakantievoorkeuren nog enorm. "Pre-corona lag de focus veel meer op het Middellandse Zeegebied", stelt Kaper. "Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Griekenland vormden toen de top vijf vakantielanden. Nu is Nederland het populairste vakantieland en Duitsland nummer twee. We gaan minder ver weg."

Kamperen zit in de lift

Nog een opvallende trend: kamperen is helemaal terug van weggeweest.

"Dat komt enerzijds doordat we dichterbij op vakantie gaan, maar ook omdat we door corona meer op onze privacy en hygiëne gesteld zijn," zegt Kaper. "Met kamperen heb je je eigen spullen bij je, ook zijn campings met privé sanitair in trek."

Mocht je plannen hebben voor een weekje in een floating villa, een zeiltocht, glamping in de bossen of een huisje op het strand, weet dan dat je niet de enige bent en laat het niet op het laatste moment aankomen.  

Foto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in