Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Vaarwel, Turkije! Voortaan ga je op vakantie naar Türkiye

Het land wil verder onder een andere naam. In het Nederlands associeer je het woord Turkije niet met andere dingen, maar in het Engels is Turkey óók het woord voor kalkoen of iets dat hopeloos is mislukt. Turkse president Erdogan wilde daarvan af en heeft de naamsverandering er verrassend snel  d...

Vaarwel, Turkije! Voortaan ga je op vakantie naar Türkiye

Het land wil verder onder een andere naam.

In het Nederlands associeer je het woord Turkije niet met andere dingen, maar in het Engels is Turkey óók het woord voor kalkoen of iets dat hopeloos is mislukt. Turkse president Erdogan wilde daarvan af en heeft de naamsverandering er verrassend snel  doorgekregen.

De Verenigde Naties gaan Turkije voortaan aanduiden als ‘Türkiye’ (spreek uit als Tuurkiejèh). Een woordvoerder van secretaris-generaal António Guterres heeft dat bevestigd. Eerder deze week diende de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu een verzoek in tot de naamswijziging.

In december vaardigde president Recep Tayyip Erdogan al een decreet uit om de Turkse schrijfwijze te gebruiken in publicaties en andere uitingen van de overheid. Fabrikanten werden opgeroepen voortaan ‘Made in Türkiye’ op hun labels te zetten. Ook de internationale tv-zender TRT World heeft het sindsdien over Türkiye, hoewel verslaggevers zich nog af en toe vergissen en ‘Turkey’ zeggen. Het is een kwestie van wennen.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in