Dít zijn de bekendste wijnen uit dit zondoorstoofde land.

Het zou best kunnen dat je deze (na)zomer ter plekke kunt zwerven van quinta naar quinta om daar te genieten van wijn, workshops en het mooie landschap. Maar mocht Portugal je nu toch nog een vlucht te ver zijn, dan kun je ook gewoon in je eigen achtertuin genieten van de fijne wijnen. Bifana (broodje in knoflook gesmoord varkensvlees) of een Pastel de Chaves (vleespasteitje) erbij, niets meer aan doen 😊

Porto & Noord Portugal
Het noorden van Portugal staat bekend om Douro-, Portwijnen en Vinho Verde. De ‘groene wijn’ komt uit het groene noorden. Deze wijn onderscheidt zich door de hoge zuurgraad en lage alcoholgehalte. Nu de lente is aangebroken en de temperaturen maar blijven stijgen is een glaasje Vinho Verde verfrissend.

Article continues after the ad

Vroeger werd de 'rabelo' boot ingezet om via de Douro-rivier de portwijnvaten te vervoeren naar de wijnkelders in Vila Nova de Gaia, aan de andere kant van de stad Porto. Hier werd de wijn opgeslagen en later op de markt gebracht. Deze boten zijn nog steeds te bewonderen in de Douro-rivier in Porto. Er bestaan verschillende soorten Portwijnen: White en Pink (gedronken als aperitief), Ruby en Tawny (heerlijk bij het dessert). Bij een speciale gelegenheid wordt vaak vintage port uit de kast gehaald. Ze zijn allemaal perfect voor een speciale portproeverij.

Centro de Portugal

Een van de wijnen uit deze regio, Dāo, wordt door veel mensen ervaren als de Portugese ‘Bourgogne’. De Dāo ligt in het hoogland, oplopend van 200 meter boven zeeniveau tot aan 1.000 meter in de Serra da Estrela. De hoogte zorgt voor koele nachten en daardoor een langzame rijping, hoge zuurgraad en complexe aroma’s.

De sterdruif van de regio is de Touriga Nacional, de meest gewaardeerde Portugese druivensoort. In het westelijke deel is de wijnregio Bairrada, een regio met een mild zeeklimaat. Hier wordt vooral bubbelwijn geproduceerd, bekend als 'espumante'. De hoge zuurgraad die het koele Bairrada klimaat oplevert is hiervoor de basis.

Lisboa
Ten westen en noorden van de stad Lissabon stond het wijngebied Lisboa tot voor kort bekend als Estremadura. Door de warmte en de wind kunnen de druiven goed rijpen en zijn vooral rode wijnen van hoge kwaliteit. De wijnen uit deze regio worden vaak gecombineerd met de vele visgerechten zoals 'Amêijoas à Bulhão Pato'.

De Península de Setúbal is voor een groot deel vlak met uitzondering van een korte bergketen, de Serra da Arrábida. Hier worden de druiven verbouwd voor de beroemde zoete Moscatel de Setúbal wijnen. Een wijn kan pas worden gelabeld als Moscatel als meer dan 85% van de blend, muskaatdruif bevat.

Alentejo
De Tejo (De Taag), doorkruist Portugal. De Alentejo staat bekend om de wijngaarden, olijfgaarden, kurkbossen en het Lusitano paard. De Tejo rode wijnen zijn rijk en fruitig en te vinden op de wijnkaarten van restaurants in heel Portugal. Een wijn uit de Alentejo heeft bijna altijd een bijzonder achterliggend verhaal en is daarmee stof voor een interessant gesprek. Vooral het verhaal van Vinho de Água, oftewel Water wijn. Deze wordt gedurende 6 tot 8 maanden op 30 meter diepte in het water van de Alqueva stuwmeer gerijpt.

De Romeinse aanwezigheid in de Alentejo is nauwelijks te vermijden. Het is niet alleen de aanwezigheid van Romeinse ruïnes maar ook door de rijen van enorme wijnpotten, genaamd 'talha'. Ze worden niet alleen gebruikt ter decoratie. Ze kunnen zelfs tot 1000 liter zelfgemaakte wijn bevatten, 'vinho da talha' genaamd, precies gemaakt zoals de Romeinen vroeger wijn maakten. In Alentejo kun je ook van vinotherapie behandelingen genieten. Hier kan je ervaren wat de kracht van druiven is in beauty- en massagebehandelingen, die worden verzorgd door speciaal opgeleide vinotherapeuten.

Algarve
Wijnproducenten houden van de meest zuidelijke regio van Portugal om dezelfde reden als toeristen. Het is er nooit te warm of te koud en je bent vrijwel verzekerd van meer dan 3.000 uur zon per jaar. De vier belangrijkste steden hebben hier hun naam gegeven aan de vier DOC’s van de regio: Lagos, Portimão, Lagoa en Tavira.

Hoewel Algarve niet bekend staat om haar wijnen is het zeker een streek om in de gaten te houden. De wijnen die er vandaan komen zie je niet vaak en juist daarom interessant om uit te proberen. Algarve heeft ook meerdere typische likeuren zoals die van alfarroba (johannesbrood), vijgen en amandelen. Je kunt de verschillende likeuren (20% alcohol) drinken als aperitief, digestief of in een cocktail.

Azoren
De Azoren zijn een archipel van negen eilanden. Het klimaat is het hele jaar door mild. Wijnstokken worden hier geplant in rotsen of arme vulkanische bodems. In de Azoren wordt voornamelijk witte wijn geproduceerd.

De wijnstokken in Biscoitos, op het eiland Terceira, worden beschermd door muren van lava. Het wijngaardlandschap van het eiland Pico werd in 2004 door UNESCO erkend als werelderfgoed. Deze wijngaarden dateren uit de 15e eeuw. De vinho do Pico werd door de heerlijke geur vroeger door de Tsaren als parfum gebruikt.

Madeira
Een wijn genoemd naar een eiland en een eiland genoemd naar een wijn. Deze 'néctar', die wereldfaam geniet, is het visitekaartje van Madeira en smaakt naar karamel, perzik en sinaasappel. Hoewel er meer dan 30 verschillende druivensoorten zijn, bezitten de volgende de meeste kwaliteiten: Sercial, Boal, Verdelho en Malvasia. Voor de droge wijnen wordt voornamelijk de Sercial gebruikt.

Deze wijnen zijn ideaal als aperitief, licht, erg geurig en hebben een lichte kleur. Verdelho is een delicate wijn, redelijk geurig, heeft een gouden kleur en is het meest geschikt voor bij de maaltijd. Halfzoet, mild, edel, fluweelzacht, met een donkere goudkleur, is de Boal het best passend tussen het gebraad en het toetje. Tussen de verschillende gangen of bij het nagerecht zijn er weinig wijnen die de Malvasia kunnen verslaan. Het is een zoete wijn, met een krachtige geur en een rode kleur.

Meer informatie over wijnen en wijnreizen: Visit Portugal

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in