Er is nu eindelijk een betaalbare Chanel!

Voor wie droomt van wijn met een vleugje haute couture is er goed nieuws. Chanel bezat al wijngaarden in de Bordeauxstreek en heeft daar een wijngaard van 35 hectare in de Var aan toegevoegd.

Domaine de I'Ile stamt uit 1911 en ligt op het Franse eiland Porquerolles, dat deel uitmaakt van de eilandengroep Hyères die voor de Franse Rivièra ligt. Het hoort bij het Parc National de Port-Cros en is sinds 1963 een natuurgebied. Die status heeft het eiland te danken aan de rijke natuur met steile rotsen, witte stranden en een rijke bodem.

Article continues after the ad

Liefdescadeau

Het eiland heeft een opmerkelijke geschiedenis. Eind 19de eeuw werd het zo goed als verwoest door natuurbranden en vervolgens geveild door de Franse overheid die er niets meer inzag.

Het werd gekocht door François-Joseph Fournier, de avontuurlijke zoon van een arme Belgische schipper, die rijk werd door de grootste goudader van Mexico te ontdekken.

© Port-Cros Park National

Porquerolles was zijn huwelijksgeschenk aan Sylvia, zijn jonge echtgenote.

Met dank aan Lélia

Onder hoede van de Fourniers kwam het eiland weer tot bloei en ontstond de wijngaard. In 1957 werd Porquerolles verdeeld over hun vier dochters. Drie van hen verkochten hun erfenis aan de Franse overheid.

© Port-Cros Park National

Lélia (rechts) streed echter voor behoud van haar land en plantte nieuwe druivenranken op het plateau van Brégançonnet.

Het is haar inzet, die nu voor een groot deel de magie van Domaine de I'Ile bepaalt.

Dauw en mistral

Het eilandklimaat van Porquerolles geeft de wijnen van Domaine de I'Ile een uniek eigen karakter. De wijngaard wordt sterk beïnvloed door de zee die het warme weer van het zuiden tempert.

Er waait altijd een mistralwind en er is ook regelmatig dauw, zelfs in de zomer. De bodem bevat veel schist (oude gesteenten en klei, rijk aan mineralen), net zoals in de beste wijngebieden in de Provence. Sinds 2015 is het domein bovendien biologisch gecertificeerd. 

Rosé en witte wijn

Domaine de I'Ile maakt van Syrah, Grenache, Cinsault, Tibouren en Mourvèdre druiven een lichte rosé waar de smaak van rood fruit in doorschemert.

Deze combineert smakelijk met fruit de mer, ceviche, gegrilde vis of een vitello tonato. De witte wijn is te danken aan Rolle druiven wat een romige afdronk met een vleugje peer biedt. Deze is erg lekker bij geitenkaas, oesters, salades en gaat wonderwel samen met sushi. Beide wijnen kosten rond de twintig euro.

Zilt en bloemig

Kenmerkend voor de eilandwijnen is dat ze iets zilt zijn, met dank aan de omliggende Middellandse Zee.

Je proeft verder niet alleen de mineralen in de aarde terug in de wijn, maar ook de aroma's van Porquerolles: dennen, eucalyptus en bloemen, die in het glas voor bloemige, iets mentholachtige noten zorgen. Met name 2021 blijkt een heel goed wijnjaar te zijn geweest voor het domein.

Uniek terroir

De wijnen zijn geproduceerd onder toezicht van Nicolas Audebert, verantwoordelijk voor het wijndepartement van Chanel in Château Rauzan-Ségla in Margaux en Châteaux Canon en Berliquet in Saint-Emilion. Audenbert groeide deels op Porquerolles op en kent het eiland door en door.

'De geur van dauw die droogt in de mistral, dat vind je nergens anders'

"De combinatie van de oude aarde met het zilt van de zee zorgt voor spannende smaken," zegt hij. "De geur van dauw die droogt in de mistral, dat vind je nergens anders. Ook de vegetatie van het eiland beïnvloed de wijngaard, het is een heel goed huwelijk."

Foto's (c) Getty Images, Domaine de I'Ile

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in