Sattelbergalm, Tirol
Sattelbergalm, Tirol

Wie op wintersport wil, krijgt te maken met strenge inreisregels.

Nederlanders die naar Oostenrijk willen en geen boosterprik hebben gehad, moeten zich laten registreren, een negatieve PCR-test laten zien en na aankomst in quarantaine. De quarantaineregel geldt in principe voor tien dagen, maar wordt opgeheven bij een negatieve PCR-test na vijf dagen

Zij die wel geboosterd zijn, moeten een negatieve PCR-uitslag overleggen, maar kunnen dan gaan en staan waar ze willen. Dat heeft de Oostenrijkse regering bekendgemaakt.

Oostenrijkse media zeiden eerder dat de maatregel vrijdag ingaat. De Tiroler Tageszeitung houdt het vandaag op aanstaande zaterdag, Eerste Kerstdag.

Article continues after the ad

Teleurstelling voor veel liefhebbers

Het besluit is een streep door de rekening van veel wintersporters, tienduizenden mensen hadden een sneeuwvakantie rond kerst geboekt. Van de Nederlandse wintersportliefhebbers gaat doorgaans 60% naar Oostenrijk. Door de quarantaineplicht blijft voor de meesten geen of maar een paar dagen over om te skiën. Het is daarnaast een klap voor de Oostenrijkse toerismebranche.

Het is niet bekend hoelang de maatregel gaat duren. Volgende week komt de speciale corona-adviesraad opnieuw bijeen, zei correspondent Charlotte Waaijers op NPO Radio 1. "Dan gaan ze opnieuw naar de nieuwste data kijken."

De maatregel geldt ook voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Denemarken. In deze landen stijgt het aantal omicronbesmettingen zo snel dat de regering geen risico wil nemen. Hij gold al voor een aantal Afrikaanse landen.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in