Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Omfietsen op z'n Frans: de Champagne

Grote namen en fijne kleine wijnboeren! Het begrip ‘omfietswijn’ krijgt een hele nieuwe lading als je door de mooiste Franse wijngaarden kart. Je ziet de prachtigste landschappen en stapt natuurlijk af om de beste ‘chateaus’ te proeven. Wel oppassen dat ze niet naar je benen zakken. Vandaag: van ...

Omfietsen op z'n Frans: de Champagne

Grote namen en fijne kleine wijnboeren!

Het begrip ‘omfietswijn’ krijgt een hele nieuwe lading als je door de mooiste Franse wijngaarden kart. Je ziet de prachtigste landschappen en stapt natuurlijk af om de beste ‘chateaus’ te proeven. Wel oppassen dat ze niet naar je benen zakken.

Vandaag: van Épernay naar het graf van Dom Perignon: 37 km.

De streek

Alle gelegenheden waarbij je champagne kunt drinken, moet je aangrijpen. Hetzelfde geldt voor een trip naar de Champagne: nooit overslaan als je de kans krijgt!

De echte wijnhoofdstad van de Champagne is Épernay. Op de prestigieuze en brede Avenue de Champagne staan veel wereld­beroemde champagnehuizen naast elkaar, zoals Moët & Chandon, Pol Roger en Mercier.

Onder de straat liggen kilometers aan gangen waarin de champagnehuizen hun flessen in optimale omstandigheden bewaren.

Toeristen uit alle hoeken van de wereld komen hier de koffers van hun auto’s vullen. Daarnaast kun je in de Champagne ook mooie wandelingen en fietstochten maken, bijvoorbeeld in het dal van de rivier de Marne.

Het is echter veel leuker om op zoek te gaan naar kleine wijnboeren die met minder midde­len, maar met meer passie het allerbeste uit hun terroir proberen te halen. En van hen zijn er gelukkig meer dan genoeg in alle wijnstreken, ook in de Champagne. Op het vlak van prijs-kwaliteit kun je bij deze gepassioneerde wijnboeren ook veel betere aankopen doen.

De wijn

Champagnewijnen worden gemaakt van drie druivensoorten: de witte chardonnay en de blauwe pinot noir en pinot meunier. De belangrijkste wijnen van de Champagne worden in de streek tussen en rond Reims en Épernay gemaakt. Een beetje ten zuiden van Reims, op de Montagne de Reims, die ongeveer driehonderd meter hoog is, wordt voornamelijk pinot noir geteeld.

De Vallée de la Marne ligt in het westen van de Champagne. Hier liggen heel wat wijn­gaarden op hellingen die naar het zuiden gericht zijn. Dit is de streek van de pinot noir, maar ook van de pinot meunier en steeds meer van de chardonnay.

Ten zuiden van Épernay, bij de dorpen Cramant, Avize en Le Mesnil-sur-Oger, ligt een op het oos­ten gerichte helling, de befaamde Côte des Blancs. Zoals de naam doet vermoeden, wordt hier de witte chardonnay geteeld, die frisheid geeft aan de champagnes.

De fiets

Dit parcours met drie pittige klimmetjes vertrekt in Épernay. Via kronkelende wegen vol druivenstokken fiets je eerst naar Champillon...

...en vervolgens klim je naar Hautvillers, een van de mooiste dorpjes in de Champagne, waar je onder andere het graf van Dom Pérignon kunt bezoeken. Daal daarna af naar de Marne en maak een klei­ne lus, waarbij je steeds tussen bossen en wijngaarden fietst. Fiets ten slotte terug naar Épernay via de Véloroute de la Vallée de la Marne.

Deze route begint en eindigt op de Avenue Alfred Anatole Thévenet 14 in Magenta.

Fietsen huren kan bij

• Pétillantes Découvertes, 6 Rue Henri Martin, Monthelon.

Bekijk de route en download het gps-bestand op DUPAINDUVINDUVELO.COM