Drieduizend uur zonneschijn per jaar!

Als eerste land in Europa is Malta op groen gesprongen. Dat wil zeggen dat erheen gaan geen buitengewoon gevaar voor de gezondheid oplevert en het eiland graag weer toeristen ziet komen.

Wel zijn er testverplichtingen. Alle reizigers van 5 jaar en ouder moeten bij vertrek uit Nederland een negatieve PCR-test kunnen laten zien, die bij aankomst in Malta niet ouder is dan 72 uur. Je hoeft voor terugkeer naar Nederland vanuit Malta geen negatieve NAAT (PCR)test te laten zien en je hoeft na thuiskomst ook niet in (thuis)quarantaine te gaan.

Article continues after the ad

Het eiland heeft met een snelle vaccinatiecampagne en de beperkende maatregelen voor mensen die het land bezoeken het tij weten te keren. Zelfs voor Europese begrippen gaat het met prikken enorm goed in het land. Het land meldt zelfs al dagen waar er geen enkele besmetting werd vastgesteld.

Goed, stel nu dat je zin hebt om naar het eilandstaatje onder Sicilië te gaan, wat is daar dan te doen?

Hagar Qim

Malta is iets groter dan Texel en kent veel Arabische, maar ook Italiaanse en Engelse invloeden. Met een huurauto kun je in één à twee dagen alle highlights van het eiland zien.

Zoals Hagar Qim, een geheimzinnig prehistorisch tempelcomplex in de vorm van een klaverblad dat nog geen archeoloog heeft kunnen duiden.

Stranden

Malta telt talloze rossige stranden en mooie baaien om te zwemmen.

Heb je een huurauto, dan rij je gemakkelijk naar rustige plekken, zoals St. Peters Pool aan de zuidoostkust, waar deze kalksteenformatie ligt. 

Mdina

Mdina was de oude hoofdstad van Malta. De geschiedenis van de stad gaat meer dan 4000 jaar terug. Door de tijd heen hebben er veel adellijke families gewoond, dus de stad staat vol met kleine paleizen. 

Geen straat is er recht, de kromme straten boden vroeger bescherming tegen afgeschoten pijlen en dempen het geluid. De kleine stad is helemaal ommuurd en wordt ook wel ‘de stille stad’ genoemd. Het is alsof je door een filmdecor loopt, echt heel bijzonder.

Marsaxlokk

Je mooiste vakantiefoto's maak je in dit kleurrijke vissersdorp met felgekleurde luzzu-boten. De volgorde van kleuren hangt af van welke familie de boot is.

Voor de tijd van registratie had ieder zijn eigen kleurencombinatie om zo zijn bootje te herkennen. De opvallende Osiris-ogen op de boot, waarvan Maltezers geloven dat dit de duivel afschrikt, staan voor een de goede vangst.

Dagtrip Gozo en Comino

Buureilandje Gozo is biedt prachtige uitzichten, zoutvelden en kleine baaitjes. Het is heel populair bij duikers, maar snorkelen is er ook al een feest. Must-see is het Azure Window, een 50 meter hoge boog in de rotsen aan de westkust van het eiland Gozo.

Deze boog is gevormd door de zee en wordt door de locale inwoners it-Tieqa genoemd (betekenis: het raam). Je vindt er  verder de tempels van Ggantija waar je nog een stukje van de Maltese oudheid terugvindt. Verder is de Citadella een bezoek waard: de vestingmuren bieden mooie vergezichten over Gozo.

Comino is het andere eiland bij Malta. Dit is een aanrader voor een dag zwemmen en snorkelen in prachtig blauw water van de Blue Lagoon, een van de mooiste stranden van Malta. Vroeger was het een schuilplek voor piratenschepen, nu is het een azuurblauwe droom om te zwemmen. 's Ochtends Gozo en 's middags chillen op Comino is een prima combinatie.

Blue Grotto

Een van de bekendste plekken van Malta is de Blue Grotto. Deze plek is een grote inkeping in de rotsen aan de zuidkust van Malta. Je kunt er voor zo’n 8 euro een boottochtje boeken, waarbij je in 20 minuten langs een aantal grotten vaart.

Door de witte kleur van de rotsen en de zandbodem weerkaatst het zonlicht in het water en ontstaan een weerspiegeling in water van verschillende tinten blauw. Dit bijzondere fenomeen is vrijwel iedere ochtend te zien van zonsopgang tot het middaguur.

Valletta

De hoofdstad van Malta bestaat uit trappen en steile straten met vrij hoge huizen die vrolijke balkons hebben.

Je vindt er alles wat een middelgrote stad te bieden heeft aan restaurants en terrassen.

Bijzonder zijn de Barakka-tuinen. Deze tuinen bestaan uit twee delen: de bovenste tuinen die 60 meter hoger liggen dan de beneden-tuinen. In de 17e eeuw werden beide tuinen als recreatieplek aangelegd voor ridders uit Italië, die in de nabijgelegen woningen gestationeerd waren.

Vanaf de Upper Barrakka Gardens zie je de Three Cities van Malta liggen: Vittoriosa, Senglea en Cospicua zijn fotogenieke stadjes aan de overkant van de Grand Harbour. Je vaart erheen met een traditionele dghajsa, een soort gondel

Het oude centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.  In een gebied van ongeveer een halve vierkante kilometer vind je zo’n 320 monumenten, en daarmee heeft Valletta de hoogste concentratie aan historische bezienswaardigheden ter wereld, inclusief prachtige palazzo's, zoals het Grand Master’s Palace en Casa Rocca Piccola, een stadspaleis uit de 16de eeuw. Zin in? Vanaf Schiphol vlieg je in drie uur naar Malta.

Foto's (c) Getty Images, Pixabay

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in