Nu boeken, straks wandelen door een bloeiend gedicht.

William Wordsworth (1770-1850) was een van de bekendste romantische dichters van zijn tijd en leverde het misschien wel bekendste gedicht in de Engelse literatuur:

I wandered lonely as a cloud

That floats on high o'er vales and hills,

Article continues after the ad

When all at once I saw a crowd,

A host, of golden daffodils;

Beside the lake, beneath the trees,

Fluttering and dancing in the breeze.

Hij schreef het over de narcissen in het Britse Lake District waar hij zich rond 1800 settelde met zijn gezin. William schreef veel over wat hij daar om zich heen zag en is onlosmakelijk verbonden met de streek en vooral met het stadje Grasmere.

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat hij werd geboren, iets wat in het Merendistrict (het ligt in Noord-Engeland, net ten zuiden van de grens met Schotland) uitbundig zal worden gevierd. Er is onder andere een speciale tentoonstelling in Wordsworth House, waar hij woonde, maar er zijn ook nog andere goede redenen voor een bezoek in het voorjaar.

Om te beginnen is het er nog niet zo druk (in de zomer kun je er soms over de hoofden lopen) en is de ontluikende natuur op zijn mooist.

Er zijn prachtige wandelingen te maken: de grond in Skelgyll Woods is bijvoorbeeld een tapijt van blauwe klokjes, narcissen en wilde knoflook.

De narcissen in Dora's Field zijn nakomelingen van de narcissen die Wordsworth er plantte ter nagedachtenis aan zijn dochter Dora, die jong stierf aan tuberculose.

Voor de liefhebbers van kostuumdrama: nergens voel je je meer in een roman van Jane Austen als hier. Er zijn ook talloze plekken te vinden die als filmsets zijn gebruikt, voor onder andere Poldark, Game of Thrones, Star Wars (Derwentwater en Thirlmere) en vele films.

In Hawkshead zijn dit jaar originele tekeningen van Beatrix Potter te zien – ook zij is een bekende kunstenaar uit het Lake District.  

Er zijn verschillende boottochten te maken over Windermere, Derwentwater, Coniston Water en Ullswater vanuit Bowness: prachtig om het groen op de heuvels vanaf het water te uitbotten.

En het wemelt er van de B&B's, hotels en kasteelhotels (dit is Augill Castle), dus je vindt er makkelijk accommodatie naar je smaak. Aanrader voor het voorjaar? 

Foto's (c) iStock, VisitCumbria

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in