De kersverse mevrouw Jackie Onassis op huwelijksreis op Skorpios, in 1968
De kersverse mevrouw Jackie Onassis op huwelijksreis op Skorpios, in 1968

Vanaf 2024 gaat Skorpios open voor toeristen.

Tegenwoordig heeft elke miljardair die meent iets voor te stellen een eigen eiland, maar in de jaren zestig was het nog heel bijzonder, om zo'n privédomein te hebben.

Aristotle Onassis kocht Skorpios (0,8 vierkant kilometer groot), gelegen aan de westkust van Griekenland in de Ionische Zee, in 1963 voor zo'n 11.300 euro, omgerekend naar nu.

Article continues after the ad

Het was wat minder salonfähig dan Porto Heli en Spetses, maar dat veranderde toen de reder er in 1968 trouwde met Jackie Kennedy, de weduwe van president Kennedy.

Uitbundige jetsetfeesten volgden...

... het eiland beschikt over een aantal luxe villa's, aanlegsteiger, destijds aangelegd voor het privéjacht Christina O...

... eigen bakkerij, ondergrondse wasserij (in het hoogseizoen 24 uur in bedrijf), drie tennisbanen en een Olympisch zwembad.

In het zomerseizoen liepen er zo'n 600 mensen rond, veelal om het de Onassis'jes naar de zin te maken.

Skorpios verloor haar allure toen Aristotle in 1975 overleed en Jackie zich in New York vestigde. Onassis ligt er begraven, net als zijn jong gestorven zoon en dochter. De as van zijn grote liefde Maria Callas is er voor de kust uitgestrooid.

Het eiland bleef in de familie en kwam via zijn dochter Christina in handen van kleindochter Athina Onassis Roussel (links). De familie verkocht het eiland in 2013 voor 153 miljoen dollar aan Russische oligarch Dmitry Rybolovlev. Sindsdien lag het er verlaten en vervallen bij, maar daar komt verandering in. De Griekse overheid heeft een vergunning afgegeven om van Skorpios een luxe resort te maken. Het Noorse bedrijf Snøhetta gaat er een 'smart onderneming' van maken die de eerste superdeluxe hub van Griekenland moet worden.

Het eiland zal uiteindelijk voor 1 miljoen euro per week te huur zijn, voor wie zich even Jackie wil wanen. In de planning een master suite (lees: luxe bungalow) voor de familie Rybolovlev, een vijfsterren hotel, villa's, een boerderij, een wijngaard, een spa, een sportcomplex, een kunstmatig meer, een helipad en een voetbalveld. Het wordt nog dringen, op die 0,8 km.  

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in