Herfst in de Elzas
Herfst in de Elzas

Redelijk in de buurt, wonderschoon.

Een paar dagen weg in het najaar, dan verlang je naar verkleurende herfstbossen, comfort food en lekkere wijn.

Article continues after the ad

We selecteerden vijf plekken die op hun mooist zijn in het najaar en waar je met gemak in een dag naar toe rijdt.

Elzas

De streek tussen Straatsburg, Colmar en Mulhouse is deels heuvelachtig en deels bergachtig.

Je vindt er vakwerkhuizen, kastelen, burchten en bossen, héél veel bossen om lekker in te wandelen: overal zijn routes uitgezet voor beginnende en ervaren lopers.   

Aanrader

De route van de Elzaswijnen leidt je met de auto 172 km lang langs alle druivensoorten van de Ezas: Sylvaner, Pinot Blanc Auxerrois, Riesling, Pinot Noir, Pinot Gris, Muscat en Gewürtzraminer. Vrijwel overal kan geproefd en ingekocht worden.  

Ardennen

In de herfst kleuren de bossen in de Ardennen schitterend geel-oranje-rood, overal in de wisselende landschappen. De streek staat bekend om haar culinaire wildmenu's en zie maar eens een restaurant zonder knapperende open haard te vinden. Je vindt er verder de grotten van Han en de watervallen van Coo.

Heb je geen haast, wacht dan tot november en plan een bezoek aan Durbuy voor een stadswandeling met aansluitend een proeverij van streekproducten. Genieten van heerlijke bieren, kazen en Ardense ham in de kleinste stad van de wereld.

Top 3 mooiste wandelroutes

1 – Wandeling langs de Ninglinspo
2 – Wandeling langs de Hoëgne
3 – Laddertjeswandeling in Rochhaut

Normandië

Aan de ene kant vind je in Normandië krijtrotsen, stranden, beeldige kustplaatsjes als Honfleur en natuurlijk de zee. Aan de andere kant een glooiend binnenland vol soezerige dorpjes met vakwerkhuizen en Pont-Audemer, ook bekend als het Venetië van Frankrijk.

Normandië kent culinaire tradities om je vingers bij af te likken: dit is het land van de kraakverse oesters en St. Jacobsschelpen, van de crêpes, de calvados en de vigoureus riekende, maar o-zo lekkere kaasjes zoals camembert. Er valt ook eindeloos te wandelen, van pelgrimsroutes naar de Mont Saint-Michel tot langs de Roche d'Oëtre, ook bekend als 'Zwitsers Normandië'.

On y va!

  • Wil je zien: de tuinen van Claude Monet in Giverny, qua kleuren nu net zo mooi als op zijn schilderijen.
  • Op een terras zitten: in Lyons la Forêt, ook bekend als het mooiste dorpje van Normandië.
  • Kunst en cultuur: Rouen is 'de stad van de honderd torens', met misschien wel de mooiste en indrukwekkendste kathedraal van Frankrijk.

Moezel

Vanuit Utrecht rij je in drie uur naar de Moezel, met kilometers aan wijngaarden links en rechts langs de rivier.

Tot en met november worden er wekelijks wijnfeesten georganiseerd – je eet er zwiebelküchen bij je federweisser en de natuur is een feest van kleuren: niet alleen de bossen verkleuren, ook de druivenbladeren kleuren geel.

Voor wie ook nog wat cultuur wil: Metz heeft een dependance van het Centre Pompidou in Parijs, Nancy is een Jugendstil hotspot en Trier kun je je laven aan de resten van de Romeinse tijd.

Fietsen & wandelen 

De Moezel is geschikt om langs te fietsen. De Moselradweg kent 7 trajecten en loopt voor het grootste deel langs de rivier met bescheiden hoogteverschillen.

Voor de wandelliefhebbers is er de Moezel Camino (onderdeel uit van het Jacobspelgrimspad naar Santiago de Compostela), vele wijnwandelingen en de wat woestere wandelingen zoals die door het Wehlener Wald.

Jutland

Noord-Jutland heeft stranden en duinen om heerlijk op uit te waaien, het stadje Skagen dat door het mooie licht al eeuwen kunstenaars trekt en vele B&B's om lekker hygge in op te warmen.

Het is er bovendien rustig en uitgestrekt, en er zijn veel wandelroutes uitgezet.

Zuid-Jutland

Deze streek heeft veel te bieden voor gezinnen met kinderen staat bekend om het Sønderjysk Kaffebord, een koffietafel met minimaal zeven soorten zacht en zeven soorten hard gebak.

Dat kun je er weer aflopen op het spectaculaire boomkroonpad van Camp Adventure.

Foto's (c) Getty Images, Dansk.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in