Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Het nieuwe reizen: goed geregeld, maar wél uniek

Het reisbureau 2.0 is terug! Hoe mensen hun vakantie boeken, is de laatste twintig jaar enorm veranderd. Stapte je eerst een reisbureau binnen om dat alles te laten regelen, sinds alles online te regelen is, zijn heel veel vakantiegangers gaan doe-het-zelven. Soms door zelf een pakketreis te boek...

Het nieuwe reizen: goed geregeld, maar wél uniek

Het reisbureau 2.0 is terug!

Hoe mensen hun vakantie boeken, is de laatste twintig jaar enorm veranderd. Stapte je eerst een reisbureau binnen om dat alles te laten regelen, sinds alles online te regelen is, zijn heel veel vakantiegangers gaan doe-het-zelven.

Soms door zelf een pakketreis te boeken, soms door vlucht, huurauto en accommodatie allemaal apart te regelen. Voordeel hiervan is dat er echt wat te kiezen valt en dat er soms kosten kunnen worden bespaard.

De coronapandemie bracht een groot nadeel van de doe-het-zelf-reis aan het licht. Werden grenzen gesloten, dan moest je zelf maar zien hoe je thuiskwam. Uitvallende vluchten, stakingen en gesloten bestemmingen maakten het er niet makkelijker op. Alles zelf regelen kost veel tijd, je hebt er geduld en incasseringsvermogen voor nodig.

Reisbureau maakt comeback  

Het is daarom niet onlogisch dat het reisbureau weer in trek is, om in geval van je-weet-maar-nooit te kunnen terugvallen op hulp, een garantiefonds of het soort verzekering dat een touroperator heeft. Opmerkelijk daarbij is wel dat vooral nichebureaus het goed doen.

Heel individueel

Een gewone pakketreis kun je zelf prima online boeken bij een touroperator, maar veel mensen willen toch liever een bijzondere ervaring van hun vakantie maken. En dan kom je bij reisbureaus die zich hebben gespecialiseerd in een thema of een bestemming, met heel veel local kennis, die een ervaring kunnen bieden die je nooit bij elkaar gegoogeld krijgt.

Een gang in de bibliotheek van het Vaticaan

Het wordt dan niet zomaar een week Rome, maar Rome met een persoonlijke gids, die je de catacomben van het Vaticaan inloodst en dat ene bijzondere restaurantje weet waar de locals eten, ver van de meute. En een diner met een hoogleraar Oudheden, met uitzicht op het Forum. Maatwerk tot in de puntjes, héél individueel, in kleine groepjes, liefst zelfs gewoon alleen met het eigen gezelschap van vrienden en/of familie. Dit soort 'pakketten' is erg populair onder 50+ reizigers, ook wel bekend als 'de nieuwe ontdekkingsreizigers'.

Geen Salou, maar Spitsbergen

Zo zijn er stilte-, spirituele en wellness vakanties, kun je paardrijden in Namibië én IJsland, 'guerillavakanties' in Colombia, meevaren op een vrachtschip (weer eens wat anders dan een cruise!), avontuurlijk treinen (van Turkije naar Tashkent in Oezbekistan, via Iran), wandelen van abdij naar abdij, hiken door Kirgizië, door Noorse fjorden zeilen (nog een hele klus, qua valwinden)...

Pyongyang 

...en gezellig naar Noord-Korea. Dat laatste is geen grap (maar we denken er toch nog even over na).

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in