Vijf sterren chique landelijkheid in Normandië.

Frédéric Biousse en Guillaume Foucher maken er hun werk van om adellijke landhuizen om te toveren tot intieme boutique hotels. Hun nieuwste aanwinst is Chateau Primard in Guainville, Normandië.

Ze kochten het van filmster Catherine Deneuve (77) die er ruim twintig jaar woonde, maar tegenwoordig vaker in haar huis in Parijs is.

Article continues after the ad

De geschatte waarde van het kasteel is bijna 4 miljoen euro en daarvoor biedt het de beschikking over 1.200 m2 woonoppervlak omgeven door de Eure, priëlen met een conciërgewoning, bijgebouwen, een zwembad en een grotendeels door Deneuve aangelegde rozentuin.

In eerste instantie was het haar 'weekendhuis', maar later woonde ze meer in Guainville van in Parijs. Er zijn maar weinig foto's van het kasteel, Catherine was erg op haar privacy gesteld en rommelde er het liefst in de tuin, in gezelschap van haar kleinkinderen en katten. Dit was de keuken van Deneuve.

En dit was haar woonkamer. Voor Biousse en Foucher was het huis een buitenkans: 'Modder, herten en bos op een uur rijden van Parijs,' zegt Foucher. 'En een huis met perfecte proporties. Ik was meteen verliefd.' Omdat het landgoed 'te mooi en te groot is om niet gedeeld te worden', opent er begin juni een vijfsterrenhotel.

Primard werd aan het einde van de 18e eeuw gebouwd door de markies de Dampierre, een generaal die zich onderscheidde tijdens de slag om Valmy.

Het is altijd bewoond door veelal aristocratische families.

“Dit Balzac-achtige familiehuis… zodra ik het zag, voelde ik dat het op me wachtte," zei Deneuve er in 2000 over. "Het had te lang geslapen. Het kostte veel werk om het weer tot leven te brengen." Ze koesterde er een moestuin, kippen en een ezeltje, Praline.

Voor de tuinen deed de actrice een beroep op de Belgische tuinarchitect Jacques Wirtz, die de tuinen van de Carrousel du Louvre en het Élysée heeft  gerenoveerd. Je vindt er veel in vorm gesnoeide buxus naast grote rozentuinen. 

"Deze tuin is de belichaming van goede smaak," zegt Guillaume Foucher. "Sommige rozen die Catherine Deneuve heeft geplant, bloeien niet groots, maar verspreiden extreem sterke geuren, die zich vermengen met de geur van limoen die door de wind wordt geblazen. Het was allemaal heel doordacht ontworpen."

Veel sporen van Deneuve zijn er niet meer te vinden, het kasteel is grondig gerenoveerd, maar nog wel landelijk met eenden in het water en diners die in de zomer in de boomgaard zullen worden geserveerd.

Er staat een topkok in de keuken, er is een Susanne Kaufmann spa te vinden en het is er heerlijk wandelen over het landgoed dat dertig hectare beslaat, aan beide kanten van de Eure.

Foto's © Domaine de Primard, Christie's

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in