Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Heerlijk herfstig Ierland zet in op gastronomie

In Ierland is het vanaf nu extra lekker eten. Bij Ierland denk je vermoedelijk aan shamrock (klaver), Riverdance, vele songfestivalwinnaars en U2. Het land meent echter meer te bieden te hebben dan natuurschoon en muziek en zet stevig in op een themajaar vol…gastronomie. Onder het motto 'Taste th...

Heerlijk herfstig Ierland zet in op gastronomie

In Ierland is het vanaf nu extra lekker eten.

Bij Ierland denk je vermoedelijk aan shamrock (klaver), Riverdance, vele songfestivalwinnaars en U2. Het land meent echter meer te bieden te hebben dan natuurschoon en muziek en zet stevig in op een themajaar vol…gastronomie.

Onder het motto 'Taste the Island' wordt de Ierse culinaire cultuur gevierd. Van regionale specialiteiten en lokale tradities tot nieuwe gastronomie. Met meer dan 500 evenementen verspreid over het hele eiland, biedt ‘Taste the Island’ een scala aan culinaire festivals, kookworkshops, rondleidingen en diners op bijzondere locaties.

Bezoekers kunnen traditionele en regionale specialiteiten ontdekken, zoals het beroemde 'sodabread', maar ook genieten van de nieuwe, complexe gerechten en smaken. Van Iers rundvlees, lam, wild en zeevruchten tot chutneys, yoghurt, kaas en ijs. Om nog maar te zwijgen over de ambachtelijke bieren, ciders, gins en whiskey's van het eiland. Dit zijn de vijf must-tastes uit de Ierse keuken.

1. Ierse combi: Oesters en stout

De wereldberoemde Galway-oester, alleen verkrijgbaar in het seizoen van september tot april, wordt door fijnproevers geroemd vanwege zijn relatieve zeldzaamheid, vlezige textuur en tonen van zeewier en gras.

Oesters worden vaak weggespoeld met Ierse stout. Hoewel Guinness, een donkere, droge stout, het meest wordt geassocieerd met Ierland, worden er op het eiland veel andere mooie stouts gebrouwen.

2. De klassieker: Irish Whiskey 

Uisce Beatha - het water van het leven: Ierse whiskey is ánders (daarom staat er een extra 'e' in). Van Dublin is al lang bekend dat het de beroemdste whiskey's van het eiland produceert. Jameson is waarschijnlijk de bekendste, maar aan het einde van de 19e eeuw waren er talloze whiskydistilleerderijen, met name in het district Liberties. Tegenwoordig zijn er veel nieuwe, spannende labels, zoals Teelings, Pearce Lyons & Slane Irish Whiskey.

3. Shepherd's Pie

Ierland heeft een heerlijke broodtraditie en overal op het eiland kun je proeven van versgebakken sodabrood, aardappelbrood, tarwebrood en 'barmbrack', een zoet gistbrood bezaaid met rozijnen dat tijdens Hallowe’en wordt gegeten. In iedere báirín breac of ‘barmbrack’ wordt een kleine ring meegebakken, bedoeld om de toekomst te voorspellen voor de persoon die het in zijn of haar stuk vindt. Als je het vindt, betekent dit dat je binnen het jaar trouwt!

In Ierland wordt dit brood ook vaak gegeten met black butter, een appelcidermoes met kruiden als kruidnagel, kaneel, steranijs en pimentkorrels.

Voor op je Ierse reis-lijstje:

  • Harvest Moon-diner bij Hook Lighthouse, waar gasten al dinerend de zonsondergang en de Harvest Moon-opkomst boven Hook-schiereiland in County Wexford kunnen aanschouwen.
  • Cider proeven in de boomgaarden van County Armagh.
  • Chef-koks uit County Donegal die een feestmaal creëren aan de voet van Mount Errigal.
  • A Taste of West Cork Festival.
  • Galway International Seafood and Oyster Festival.
  • Taste Causeway, een reeks culinaire rondleidingen en evenementen langs de kust van County Antrim.
  • het Slow Food Festival in Derry-Londonderry.
  • Wild Food Foraging- ervaringen
  • Oyster Shucking en Whiskey Distillery Trails.

Foto's © Taste The Island

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in