Voor wie toch zin een paar dagen à la plage heeft.

Frankrijk heeft twee volstrekt verschillende kustlijnen. De stranden aan de kant van de Atlantische kust zijn veelal vlak, rustig en euh… afwisselend qua weer. Aan de Middellandse Zee is grotere zongarantie en liggen de stranden meer in baaien tussen de uitlopers van de bergen aan de Côte d'Azur. Lonely Planet vroeg haar lezers om hun favorieten en daar kwam dit rijtje uit – ter inspiratie.

Plage de Palombaggia, Porto-Vecchio, uitgestrekt paradijs op Corsica, compleet met turkoois water, een lang zandstrand dat is afgezoomd met bomen en uitzicht op Les Îles Cerbicale.

Article continues after the ad

Plage de Porticcio ligt negen km van Ajaccio (Corsica) en is een stuk rustiger dan het strand dat dichter bij de stad ligt.

Plage Paloma, St-Jean-Cap-Ferret is genoemd naar de dochter van Picasso, die hier vaak met haar kwam. Het is slechts een maantje zand, maar zeer exclusief en très jolie.

Plage de Corz bevindt zich op het Île d'Ouessant, een eiland voor de kust van Bretagne. Wonderschone natuur om te wandelen, rustige stranden, niet mondain, geen superzacht zandstrand, wel volmaakt Atlantisch uitwaaien en indrukwekkende kliffen.

Grand Plage Biarritz is al sinds de tijd van Napoleon II een populaire plek voor de bon chic bon genre en surfers. Normaal gesproken kan het hier erg druk zijn, maar in coronatijden maak je het mee zoals de adel er honderd jaar geleden van de zomer genoot.

Plage de L'Espiguette in Montpellier is in trek bij kitesurfers, zodat er altijd wat te zien is als je met je voeten op het warme zand staat. Het grenst aan een natuurreservaat en het is vrij uniek dat een stad met een middeleeuws hart relatief dichtbij een een mooi strand heeft - je denkt niet aan Montpellier als kustplaats. 

Het lange én brede Trouville Plage in Normandië gaat gepaard met een haven, historische huizen (het was eind 1800 al een badplaats) en een boulevard om over te flaneren. Plus: slechts vijf uur rijden vanuit Utrecht, perfect voor een paar dagen Frankrijk-aan-Zee.

Plage d'Arcachon (ten westen van Bordeaux) is een vrij diep strand dat net als de andere drie stranden aan een enorme binnenbaai ligt. Uitzicht op het Vogeleiland en op de bootjes die af en aan varen naar Lège Cap Ferret aan de overkant. 

Plage de Bon Secours in St Malo heeft een getijdenzwembad, maar je kunt er ook gewoon in zee plonzen. Het getij is hier groot wat van vloed een spektakel maakt dat je het beste op veilige afstand vanaf de stadsmuren kunt bekijken.

Plage des Grands Sables tenslotte, ligt aan de rustige oostkant van het Belle-Île-en-Mer voor de kust van Bretagne. Met twee kilometer is het vrij lang en verrassend vriendelijk in vergelijking met de ruige kliffen en rotsen aan de westkant van het eiland.

Foto's (c) Pixabay, iStock, Tourisme France

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in