Schloss Celle
Schloss Celle

Voor wie even weg, maar niet te ver weg wil.

In de categorie Het Buitenland Dichtbij ditmaal de Noord-Duitse regio Nedersaksen. In de buurt, toch even een heel andere omgeving, want de streek grossiert in romantische oude stadjes en natuur. In een straal van 100 kilometer rondom Hannover liggen negen steden vol verrassingen, zoals...

Milieuvriendelijk shoppen in Göttingen
Als traditionele universiteitsstad hecht Göttingen veel belang aan innovatie en duurzaamheid. Zo promoot de  stad milieuvriendelijk winkelen via de Göttinger Klimakarte (Klimaatkaart). Bij de deelnemende zaken verzamel je stempels per aankoop en bij een volle kaart krijg je een klimaatvriendelijk cadeaupakket met leuke verrassingen.

Article continues after the ad

Behoefte aan afkoeling na al dat shoppen? Breng dan een bezoekje aan de natuurlijke baden van het Naturschwimmbad in Grone of probeer de fietsroute die je meeneemt door groene parken en het Wilhelm historisch district.
 
Raften of e-biken in Hamelen
Verken de thuisbasis van de Rattenvanger van Hamelen op een duurzame manier. Met een e-bike of Segway tour ontdek je de mooiste hoekjes van het omliggende Weserbergland.

Het idyllische landschap rond de Weser rivier kun je ook perfect doorkruisen met een boot, kano of raft. Zoek je liever afkoeling in de bossen? Hamelen is een van de meest bosrijke steden in Noord-Duitsland en bestaat voor een derde uit bomen. Ideaal voor een boswandeling dus! 
 
Fair trade proeven in Hildesheim
De 1.200 jaar oude bisschopsstad Hildesheim ontpopte zich dankzij initiatieven van locals naast UNESCO Werelderfgoed stad ook tot officiële Fair Trade stad.

Sinds 2016 zet de stad namelijk volop in op eerlijke én regionale handel. Aanrader: de wekelijkse markten waar ze zoete aardbeien uit Algermissen en honing van de stadbijen verkopen. 
 
Unieke lichtkunst in Braunschweig
Tot en met 9 oktober kun je in Braunschweig genieten van een uniek lichtfestival. Voor de vijfde editie van het Lichtparcours, maakten vijftien internationale kunstenaars fascinerende, verlichte kunstwerken met als centrale thema de Oker en haar 24 bruggen.

Het lichtparcours kun ook alweer duurzaam verkennen, met een wandeling of per raft tour. Naast het lichtfestival heeft Braunschweig ook een trekker aan haar haar historische stadscentrum dat je makkelijk te voet kunt verkennen.
 
Prachtig wandelen in Celle
In de koninklijke residentiestad Celle worden laatmiddeleeuwse steegjes afgewisseld met moderne flair. Je vindt er niet alleen het schilderachtig kasteel van Guelph maar ook de grootste verzameling vakwerkhuisjes ter wereld...

... maar ook: Bauhaus!  Verder draagt de stad duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo kreeg Celle, als eerste stad in Noord-Duitsland, de Sustainable Destination ToutCert Award toegekend in 2017. Rondom de stad heb je tal van mogelijkheden om van de natuur te genieten, zoals kanoën op de Aller...

...of wandelen op een van de mooiste wandelpaden van Noord-Duitsland: de Heidschnuckenweg.
 
Een actieve citytrip in Goslar
In de smalle straatjes van keizerstad Goslar proef je de middeleeuwse magie. Een extra troef is dat de UNESCO Werelderfgoed-stad...

...aan de voet ligt van het noordelijke Harzgebergte.

Zo combineer je moeiteloos cultuur met een actieve uitstap in de natuur. Ga voor een romantische wandeling in Hahnenklee of trek eropuit met per fiets.
 
Groene oases in Lüneburg
Op een goed half uur van Hamburg ligt Hanzestad Lüneburg die in de middeleeuwen haar rijkdom en macht vergaarde uit de zoutmijnbouw.

Het centrum van de stad heeft niet alleen een grote voetgangerszone met lokale winkeltjes, je vindt er ook heel wat groene oases.

Zo is er het Kurpark met een eigen kruidentuin en een groot grasveld om heerlijk te picknicken en te relaxen. Verder kun je de stad deze zomer op eigen tempo verkennen met het nieuwe stadspel, Stadtrallye, dat je langs de voornaamste bezienswaardigheden brengt.
 
Geocachen in Wolfenbüttel
In Jägermeisterstadt Wolfenbüttel kun je interactief op ontdekking. Met de virtuele geocache “On Lessing's tracks through Wolfenbüttel" ontdek je bijzondere locaties in de stad in het spoor van de Duitse schrijver Gotthold Ephraim Lessing.

Duik je liever de natuur in? Dan neemt het LÖWE-Pfad in het noorden van de stad je mee op een interactieve boservaring.

De wandeling is zo’n 2,5 km lang en nodigt je uit om het bos op alle denkbare manieren te ervaren.
 
Citytrippakket op maat in Hannover

Hannover, de groenste stad van Duitsland, pakt deze zomer uit met een speciaal citytrippakket. Het arrangement is inclusief overnachting met ontbijt, gratis gebruik van het openbaar vervoer en een activiteit naar keuze.

Wat dacht je van een kanotocht op de mooie rivier de Ihme, een rustige wandeling door de beroemde koninklijke tuinen van Herrenhausen of een uitstapje naar de Adventure Zoo? 
 
Award winnende tentoonstelling in Autostadt
Geen betere plek om mobiliteit in al zijn facetten te ervaren dan Autostadt in Wolfsburg. Vooral duurzaamheid wordt een alsmaar belangrijker thema.

De bekroonde tentoonstelling 'LEVEL GREEN - The Idea of Sustainability' geeft een interessant beeld van de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en het ongecontroleerde gebruik van grondstoffen. Je krijgt er ook duurzame tips die je zelf kun toepassen.

Foto's (c) 9staedte.de

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in