Monemvasia, Griekenland
Monemvasia, Griekenland

Ze zijn er nog, plekken waar de tijd heeft stilgestaan.

Het zijn van die plekjes waar je verrukt doorheen rijdt, om ze bij een vervolgbezoek bijna niet meer terug te kunnen vinden. Tien pareltjes in Europa en eentje ligt in... Groningen.

Eguisheim, Frankrijk

Article continues after the ad

Ideale stop voor wie van Elzas-wijnen houdt. Het dorp is omringd door zo'n dertig wijnboeren, met als specialiteit Domaine Emile Beyer, al in wijnzaken sinds de 16de eeuw.

Monsaraz, Portugal

Ommuurd wit dorpje met uitzicht op de Alentejo-vlakte. Het bezoeken waard is de Alentejana Mizette fabriek, waar ze nog met de hand prachtige dekens en kleden weven.

Warth, Oostenrijk

Warth gaat erop prat het meest besneeuwde resort in de Alpen te zijn en in de zomer het meeste zon te vangen (wetenschappelijk bewijs ontbreekt hiervoor, overigens). Het dorp bestaat eigenlijk uit niet meer dan een groepje chalets die een insiders crowd aan wintersporters trekt en in de zomer de connaisseurs van een mooie hike. 

Niehove, Nederland

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Grone (@the_grone_nl) op

Het Groningse Niehove is dit jaar door Elsevier Weekblad uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Het telt 269 inwoners en is uitzonderlijk goed bewaard gebleven in stijl en sfeer. Niet verder vertellen, want men zit er niet te wachten op 'Giethoornse toestanden.'

Telc, Tsjechië

Barok paradijsje Telc staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst dankzij huizen in snoepkleuren, pleinen vol kasseitjes en een Renaissance kasteel waarvan de plafonds zijn beschilderd met een compleet pantheon van Griekse goden.

Monemvasia, Griekenland

Ommuurd gehucht op een eiland dat met een smalle weg aan de Peloponnesos vast zit en een verrukkelijke mengelmoes is van Byzantijnse, Ottomaanse en Venetiaanse stijlen biedt. Bovenop het eiland - dat eigenlijk bestaat uit een enorme hoge rots - staat nog een ruïne van een oud fort.

Mariefred, Zweden

Het zou zomaar het dorp van Pippi Langkous kunnen zijn, met huizen in warme kleuren en Kasteel Gripsholm, een Renaissance-slot waar zich de Zweedse Nationale Portrettengalerij in bevindt.

Fornalutx, Spanje

Op het eiland Majorca ligt Fornalutx tussen de heerlijk geurende citroen- en sinaasappelboomgaarden. In de buurt is een stenig, maar mooi strand en het is er in de buurt goed wandelen door de Serra de Tramuntana-bergen.

Guarda, Zwitserland

Guarda dient als hub voor wandelaars en wintersporters die de Engadinevallei willen verkennen en is omsloten door alles wat maar Zwitsers is aan koeien, bergen en Alpenweiden. Niet glamoureus, wel een mooie plek.

Erice, Italië

Dit dorpje staat bekend als 'de kus van Venus', wat al een aardig idee geeft van deze fotogenieke locatie. Ooit een plek waar pagans hun goden aanbaden, nu gewoon een beeldschoon middeleeuws gehucht op een bergtop, dat het beste te bereiken is per kabelbaan.

Foto's (c) iStock, Pixabay, dank aan National Geographic 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in