Rustig en prachtig: maak kennis met de lakelands.

De verborgen waterwegen en meren van Ierland bieden een heel andere kijk op 'The Emerald Isle'. Van een 800 jaar oud kasteel en mysterieuze heidense idolen tot een Global Geopark en de oudste pub van Europa… er is van alles te zien tijdens een reis door het Ierse merengebied. Ierland gaat vanaf 20 juli 2020 weer open voor toeristen, kijk voor de laatste stand van zaken op ANWB Reiswijzer.

Ierland staat natuurlijk bekend om haar mooie groene landschappen en adembenemende natuur. Het land is groot, met veel vrije beweegruimte rondom de imposante rotspartijen, glooiende landschappen en strakke meren. Het Ierse merengebied is echter nog vrij onbekend, we zetten de mooiste 'lakelands' van Ierland even voor je op een rij.

Article continues after the ad

Lough Erne

De provincies Cavan en Fermanagh verken je het best door middel van het waterlandschap van baaien, kabbelende rivieren en eilanden van Lough Erne die dit idyllische deel vormen. Ruig romantisch en rustig, alsof de tijd heeft stilgestaan.

Devenish Island
Dit eiland is er een van de liefst 154 eilanden in de rivier de Erne. In de zesde eeuw werd hier een klooster gesticht, voordat het werd overvallen door de Vikingen en later werd verbrand.

Gelukkig hebben het oratorium van St Molaise en de 12e-eeuwse Round Tower het overleefd en brengt een korte tocht met de veerboot je over het water vanaf het vasteland naar dit kleine stukje rots en een mengelmoes van oude kunst die een beeld geeft van het kloosterverleden van het eiland. Een boottochtje maken is hier aan te raden.

Marble Arch Caves
Sprookjesachtig en oer: de ondergrondse boottocht door het Marble Arch Caves Global Geopark.

Het park verbindt de provincies Fermanagh en Cavan, maar ook een ondergronds doolhof van watervallen, kabbelende rivieren en hoge kamers – zeer bijzondere ervaring.

Boa Island

Dit eiland wordt al heel lang bewoond en staat bekend om twee mysterieuze antropomorfe beelden. Ze staan op het Caldragh-kerkhof en hebben drie gezichten.

Vermoed wordt dat ze Keltische goden uitbeelden, het eiland zelf is vernoemd naar Badhbh (uitgesproken als ‘Bive’), de oude godin van de oorlog. Het is allemaal reuze Game of Thrones hier.

Castle Island

Zin in een kasteel? Castle Island, een van de 32 eilanden op Lough Key, is de thuisbasis van het 18e-eeuwse McDermott's Castle.

Het is genoemd naar een koning die er tussen 1100 en 1200 woonde en de moeite waard om op het vasteland een bootje voor te huren, om het eiland te verkennen.

Erfgoed en kerken

Killaloe is verbonden met het nabijgelegen Ballina door een prachtige 13-boogbrug en is een traditionele Ierse erfgoedstad: vriendelijk, trots en rijk aan geschiedenis.

Brian Boru, opperkoning van Ierland, werd hier in de 11e eeuw geboren en zijn vele nakomelingen -zes zonen en drie dochters van drie vrouwen- bouwden veel kerken van de stad, waaronder de kathedraal van St Flannan.

Kloostereiland

De naam zegt het al: Holy Island in Clare werd in de 6e eeuw door St. Caimin omgedoopt tot een klooster en blijft tot op de dag van vandaag een religieuze plaats.

Stellen komen van over de hele wereld om hun huwelijksgeloften bij de Bargaining Stone te hernieuwen, of gewoon om naar de ronde toren, de heilige bron en de oude kerken te kijken. De naam van het eiland in het Iers, Inis Cealtra, wil zoveel zeggen als 'het eiland waar de heiligen slapen.

Foto's © iStock, Castle Island © SE Keenan, Ierland Toerisme

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in