Het buitenland dichtbij met een leuk ontdek-arrangement.

Ben je een liefhebber van stedentrips, maar schrikt de drukte van een stad je nog wat af? Dan is Hannover wellicht helemaal je ding. De Noord-Duitse stad combineert het beste van twee werelden: een bruisend stadsleven met natuur en rust binnen handbereik.

Wist je dat Hannover maar liefst 20.000 volkstuinen en 45.000 stadsbomen telt? Bovendien is het bos van Eilenriede, bekend als de 'groene long' van Hannover, bijna twee keer zo groot als Central Park in New York. In 2018 won de stad dan ook de Duitse Duurzaamheid Award voor meest duurzame, grote Duitse stad. Voor komende zomer pakt het bureau voor toerisme uit met een interessant ‘Discover Hannover’ arrangement, waarover later meer.
 
Het 'groene ensemble' van Hannover: de Herrenhäuser Gärten
De Koninklijke Tuinen van Herrenhausen (hier woont prins Ernst-August van Hannover met zijn vrouw prinses Ekaterina en hun twee kinderen) behoren tot de mooiste parken van Europa en kregen in 2015 zelfs de ‘European Garden Award’.

Article continues after the ad

Het park omvat een aantal historische tuinen en fonteinen en is de ideale plek om tot rust te komen. Zo maakt de 'Großer Garten' (Grote Tuin) indruk met zijn barokke ornamenten terwijl de door Niki de Saint Phalle ontworpen grot voor een kleurrijk, modern tintje zorgt. 

In het park staat duurzaamheid centraal: het water uit de Leine wordt gebruikt om de planten water te geven en bladeren worden gecomposteerd en hergebruikt als humus.  
 
Een recreatiemeer in het centrum van de stad: de Maschsee
Een van de meest populaire recreatiegebieden van Hannover is het kunstmatige meer de Maschsee. Het is de ideale locatie voor watersporters, want je kunt er niet alleen zwemmen maar ook zeilen, roeien, waterfietsen of surfen.

In de buurt van het Sprengel-Museum, een belangrijk museum voor moderne kunst, vind je een zeil- en jachtschool waar je boten kunt huren en aan de overkant van het meer zijn er verschillende kano- en peddelclubs.

Verder nodigt de Maschsee ook uit om te wandelen, fietsen of joggen over het zes kilometerlange pad langs het meer. Onderweg zijn er tal van biertuinen, cafés en restaurants voor een leuke stop.
 
Het grootste stadsbos van Europa: Eilenriede
Met een oppervlakte van zo’n 640 hectare is Eilenriede het grootste bos in het hart van een Europese stad. Het overtreft zelfs het Londense Hyde Park. Het bos heeft een uitgebreid netwerk aan wandelpaden met onderweg verschillende speeltuinen en bankjes.

Ook kun je er heerlijk zonnebaden bij de meren of picknicken op de grasvelden. De Eilenriede wordt bovendien volgens strikte ecologische regels beheerd en draagt zelfs het FSC-keurmerk voor duurzame bosbouw.
 
Strandsfeer op de oevers van de rivieren: Leine en Ihme

Ook de rivieren Leine en Ihme brengen de natuur binnen in het centrum van de stad. Op de oevers aan de samenvloeiing van de Ihme en de Leine kun je bij strandbar Strandleben lekker ontspannen op comfortabele ligstoelen. Liever wat actiever? Dan kun je er standup paddleboards huren of kiezen voor een kanotocht.
 
Het grootste meer in Noordwest-Duitsland: het Steinhuder meer
Op zo’n 30 kilometer buiten Hannover vind je Steinhuder meer. Met een oppervlakte van ongeveer 30 vierkante kilometer is het de perfecte locatie voor verschillende watersporten.

Zo kun je er zelfs kitesurfen. Bovendien is het meer omgeven door prachtige natuur met uitgestrekte heidevelden, een mystiek elzenbos en het natuurgebied Meerbruchwiesen. 
 
Fietsen en wandelen: Deister 
Voor wandelaars en fietsers zijn de Deister heuvels ten zuidwesten van Hannover een groen paradijs om ontdekt te worden. Je vindt er onder andere de Deisterkreisel.

Het bewegwijzerde fiets- en wandelpad is ruim 80 kilometer lang en verbindt de nabijgelegen dorpjes. De route is opgedeeld in vier deeltrajecten tussen de 15 en 25 kilometer. Onderweg kijk je uit over de uitgestrekte vlaktes en vind je leuke picknickplekken en rustieke restaurantjes om tot rust te komen. 
 
Een individuele stadswandeling: de rode lijn
Ook om de hoogtepunten van de stad te ontdekken, heeft Hannover de ideale oplossing in coronatijden. Door de stad slingert een rode lijn van iets meer dan 4 kilometer die je langs de bekendste bezienswaardigheden voert.

Zo kun je rustig op eigen tempo de stad verkennen. De rode lijn brengt je onder meer naar het nieuwe Stadhuis, de oude stadskern en de kleurrijke Nanas van kunstenares Niki de Saint Phalle.
 
Ontdek Hannover op jouw manier
Het bureau voor toerisme van Hannover creëerde bovendien ook een speciaal citytrippakket waarbij je zelf kiest hoe je de groene stad wil ontdekken. Het arrangement bestaat uit een overnachting inclusief ontbijt in een drie- of viersterrenhotel, een HannoverCard voor twee dagen inclusief kortingen bij attracties en gratis gebruik van het openbaar vervoer, informatiebrochures en een activiteit naar keuze.

Zo kun je kiezen uit tickets voor de Hannover Adventure Zoo of de koninklijke tuinen, een kanotocht op de Leine, Stand-up Paddling en veel meer. Vervoer van en naar Hannover is niet inbegrepen in het pakket.

Foto's (c) iStock, Pixaba, Uckermaerker, Ra Boe, JuergenG / Wikimedia

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in