Over tea, Marmite en een weekendje Brighton.

Vanavond om 23:00 uur (middernacht Nederlandse tijd) verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU). Hoe nu verder? Vijf prangende vragen beantwoord.

Article continues after the ad

Kan ik nog een weekend Brighton of Manchester boeken?

Geen enkel probleem: vanaf morgen gaat een overgangsfase in werking tot en met 31 december 2020. In deze periode blijven alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht. Voor burgers en bedrijven verandert er vrijwel niets. Intussen maken de EU en het VK nieuwe afspraken over hun 'toekomstige relatie' (denk aan een handelsakkoord en grenscontroles en dergelijke) na 31 december 2020.

Dus ik hoef dan geen visum of zoiets aan te vragen?

Nee, voor een weekend of een vakantie kun je de komende maanden nog gewoon op en neer naar Engeland. Wel is het handig om even te checken of je paspoort of ID-kaart nog lang genoeg geldig is, de kans bestaat dat daar extra op wordt gecontroleerd.

Verandert er dan helemaal niets?

De waarheid is dat niemand precies weet hoe het zal uitpakken. In principe blijft alles tot en met 31 december 2020 zoals het was, maar of dat in steen gehouwen is? Het lijkt realistisch om in ieder geval rekening te houden met langere wachttijden bij de grenscontroles. Ga je met de auto, dan moet je een groene kaart bij je hebben.

Wordt online shoppen in het VK duurder?

Voorlopig zou alles zoals gezegd bij het oude moeten blijven, maar de koers van de pond heeft daar invloed op. Omdat de pond door alle brexitperikelen wat in waarde achteruit is gegaan, is de wisselkoers tegen de euro op dit moment gunstig en kun je je er online iets goedkoper shoppen. Zou de koers van de pond zich na de Brexit herstellen dan kan dat voordeel ook makkelijk weer verdwijnen. Het kan wel een jaar duren voordat er een stabiel evenwicht tussen de munteenheden is ontstaan.

Worden Engelse producten hier duurder?

Daar is nog geen uitsluitsel over, maar het ligt voor de hand dat op termijn typisch Britse producten zoals Marmite, marmelade en bepaalde soorten thee inderdaad iets duurder zullen worden.    

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in