Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Anglofiel, Brexit, Cheddar: dít ga je ervan merken

Vanaf 1 januari 2021 gaat er het een en ander veranderen. De Brexit-deal is op zich goed nieuws voor zowel Europa als het Verenigd Koninkrijk, maar toch zal er het een en ander gaan veranderen. Wat houdt dat in voor liefhebbers van het land? Vakantie? Geen probleem Als er weer kan en mag worden g...

Anglofiel, Brexit, Cheddar: dít ga je ervan merken

Vanaf 1 januari 2021 gaat er het een en ander veranderen.

De Brexit-deal is op zich goed nieuws voor zowel Europa als het Verenigd Koninkrijk, maar toch zal er het een en ander gaan veranderen. Wat houdt dat in voor liefhebbers van het land?

Vakantie? Geen probleem

Als er weer kan en mag worden gereisd, heb je als toerist weinig te vrezen: je kunt gewoon naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland met een geldig identiteitsbewijs.  Tot 1 oktober 2021 mogen ID-kaarten gebruikt worden, daarna moet het een geldig paspoort zijn. Wel moet je rekening houden met langere wachttijden bij de douane. Wel even kijken hoe het qua provider met je roamingkosten zit.

Lange vakantie? Geen visum

Waarschijnlijk hebt je vanaf 2021 voor een kort verblijf (maximaal 3 maanden) in het VK geen visum nodig, maar hier houdt de Rijksoverheid nog een slagje om de arm. 

Hond mee? Hmm...

Je huisdier meenemen op vakantie zal lastiger worden. De exacte nieuwe regels zijn nog niet bekend, maar duidelijk is wel dat er strengere eisen zullen worden gesteld aan reizen met huisdieren. Ook zullen er andere regels komen voor het vervoeren van dierlijke en plantaardige goederen, zoals etenswaren. 

Er werken wordt lastiger

Wonen en werken in Engeland wordt lastiger. Europeanen krijgen na de Brexit geen uitzonderingspositie meer. Dat was een van de voornaamste pijlers onder de wens om de EU te verlaten. Een meerderheid van de Britten wilde immigratie aan banden leggen. Aan het vrije verkeer van mensen, een van de fundamenten onder het lidmaatschap van de EU, komt daarom per 1 januari een einde. Het VK introduceert een zogenaamd ‘points-based system’, waarbij aan tamelijk hoge eisen moet worden voldaan. Wie in het VK wil werken, moet in het bezit van een contract zijn en rond de 30.000 euro per jaar gaan verdienen. Hoogopgeleide specialisten en mensen met beroepen waar de vraag hoog naar is, krijgen voorrang.

En (online) Brits shoppen?

Ook hierin zal niet heel veel veranderen. Misschien dat de Cheddar, Marmite en Stilton in Nederlandse winkels iets duurder worden en dat je langer op pakjes uit het VK zult moeten wachten vanwege de nieuwe 'grensformaliteiten' bij de douane, maar ook online shoppen blijft gewoon mogelijk.   

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in