Slim, kostenbewust én veilig op vakantie gaan doe je zo.

Vanaf volgende week start de zomervakantie, Regio Noord is op 4 juli als eerste aan de beurt. Normaal gesproken is dit het moment dat Nederlanders massaal naar binnen- en buitenlandse bestemmingen afreizen om de batterij weer op te laden.

Dit jaar is het allemaal een beetje anders, hoewel op 15 juni wel veel grenzen weer zijn opengegaan. Waar let je op om zorgeloos te kunnen boeken? Reiswebsite Holidayguru heeft goede tips om veilig te reizen en geld te besparen.

1 Boek een pakketreis
Wil je deze zomer zorgeloos op vakantie dan kan je het best een pakketreis boeken. Reisorganisaties die aangesloten zijn bij de ANVR hebben namelijk een vervoersplicht. Zit jij op je vakantieadres en verandert het reisadvies naar ‘niet reizen’, dan is de reisorganisatie verplicht je veilig terug te brengen naar Nederland. Daarnaast ben je er zeker van dat je een voucher of je geld terugkrijgt mocht de reisorganisatie de vakantie toch niet kunnen uitvoeren, wel zo prettig. 

Article continues after the ad

2 Check het reisadvies
Kijk van tevoren wat de situatie is in het land weer je heen wilt gaan. De beste manier om dit te doen is een kijkje nemen op de website van Buitenlandse Zaken (Nederland Wereldwijd) en op ANWB Reiswijzer. Op deze sites kun je alle belangrijke reisadviezen terugvinden.

Bekijk het annuleringsbeleid
Het coronavirus kan ervoor zorgen dat jouw geplande reis wellicht niet door kan gaan. Wanneer je een accommodatie en/of vlucht boekt is het daarom slim om goed te kijken naar de annuleringsvoorwaarden. Zo kan je in veel gevallen tot een paar dagen voor vertrek een accommodatie bij Booking.com of Airbnb kosteloos annuleren. Daarnaast zijn airlines als KLM en Transavia flexibel met het kosteloos wijzigen van je vlucht tot een paar uur voor vertrek. Zo kan je zonder al teveel risico je vakantie boeken.

Reis doordeweeks in plaats van in het weekend 
Wanneer je deze zomer een citytrip wilt boeken dan heeft het meerdere voordelen om doordeweeks op vakantie te gaan in plaats van in het weekend. Ten eerste zijn doordeweekse dagen vaak goedkoper. Daarnaast is het in veel gevallen ook rustiger op je vakantieadres. Dat is natuurlijk wel zo fijn nu 1,5-meter afstand in veel landen een basisregel is. 

Bezoek een minder toeristische regio
Juist in deze coronatijden is het interessant om op vakantie te gaan naar minder toeristische bestemmingen. Dat helpt uiteraard om afstand te houden en minder mensen tegen te komen, maar daarnaast ontdek je echt een nieuwe plaats of land. Denk bijvoorbeeld aan Slovenië, Polen of Galicië in Spanje. 

Spontaan boeken = flink besparen
De coronacrisis zorgt ervoor dat veel reisorganisaties en vliegmaatschappijen vakanties aanbieden tegen lagere prijzen, profiteer daarvan! Minder mensen gaan dit jaar in het buitenland op vakantie wat voor jou een kans is om een vakantie zonder massatoerisme te ervaren. Ben je flexibel qua vertrekdatum, dan kan je flink besparen op de komende zomervakantie. 

Extra’s en promoties van vakantiebestemmingen
Toerisme is voor veel Europese landen een belangrijke inkomstenbron. Sommige bestemmingen willen zo graag dat je het land komt ontdekken dat ze extra's of kortingen geven. Zo is Sicilië van plan om een extra overnachting voor je te betalen en bieden veel accommodaties gratis tours aan om te zorgen dat toeristen de regio gaan verkennen.

Veel vakantie voor weinig geld is deze zomer dus zeker mogelijk. Blijf je echter liever in Nederland dan is het verstandig om zo snel mogelijk te boeken. Want waar de prijzen voor vakanties in het buitenland dalen, zijn veel Nederlandse accommodaties al volgeboekt en de keus is inmiddels beperkt waardoor de prijzen hier enkel nog zullen stijgen. 

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in