Heerlijk voor een weekje in de nazomer.

Misschien associeer je Tenerife met massatoerisme, maar als je even wat verder kijkt, heeft het Spaanse eiland ook veel rustige plekken te bieden. Vijf highlights voor wie zonder 'friet van Piet' kan.

1 Slaperige stadjes

Tenerife telt een aantal slaperige stadjes die niet alleen erg mooi zijn, maar waar je je nog echt tussen de locals kunt wanen. Zoals Buenavista Del Norte aan de noordwestkust, maar ook Garachico, San Cristóbal de La Laguna, Los Silos...

Article continues after the ad

... Masca, Arico Nuevo, Icod de los Vinos en Taganana. Als je een fly-drive boekt, kun je het hele eiland makkelijk verkennen.

2 Schitterende hikes

Tenerife is een vulkanisch eiland met woeste landschappen en verrassend goede wandelpaden. Pittig is de Pico del Teide, 8,3 km van Montaña Blanca naar La Rambleta, vanwege het forse hoogteverschil.

Doe je het liever wat rustiger aan, dan kun je twee mooie uren stukslaan op de Roques de García Trail, een wonderschoon lavalandschap. Vooruit, nog eentje: de Rambla del Castro is ook een redelijk makkelijke wandeling langs de kust, bananenplantages en over kliffen en ravijnen. Loop je 'm alleen heen, dan ben je er ongeveer een uur aan kwijt.

3 Strand voor jezelf

Aan de noordkant van het eiland vind je wilde natuur en rustige stranden. Sommige zijn zo afgelegen dat je er alleen met een bootje kunt komen, voor het betere Blue Lagoon gevoel.

Playa de Antequera in het noordoosten is zo'n terug-naar-de-natuur-plek. Je kunt je laten varen vanaf Igueste de San Andrés. Ook Playa de Benijo is zo'n sprookjesstrand, aan de voet van de Anaga-bergen.

Mag het ook wel een tikkeltje minder wild: Teresitas Beach.

4 Zwemmen in rots-poelen

Zwemmen in zee kan bij Tenerife soms een extreme sport lijken, door de vaak pittige golfslag. Kalmer en net zo koel zijn de 'rock pools' die vooral langs de noordkust te vinden zijn. Vers zeewater en beschutting, het is er heerlijk dobberen als je je even over het feit heen kunt zetten dat je omringd bent door lava: geen zacht, wit zandstrand, dus.

Rock pool bij Santa Cruz

La Caletón in Garachico is ingesteld op zwemmers, compleet met trapjes. Klein maar fijn: de rock pools bij Puerto Santiago. Punta del Hidalgo is een soort natuurlijke infiniy pool, Alcalá is de mondaine versie van de rock pool, Crab Island bij Los Gigantes is klein, maar heeft mooi uitzicht. Voor het betere prinsessengevoel: La Laja bij San Juan de la Rambla, klein met prachtig helder water.  

5 Toch wat leven in de brouwerij

Hou je van mondain, dan moet je in het zuidwesten of in Puerto de la Cruz aan de noordkust zijn.

Heb je het liever rustig, maar wel comfortabel, check dan El Medano aan de zuidoostkust: strand, suppen, markt, winkels, terrassen, maar dan met een kalme boho-vibe.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in