Er is iets te zeggen voor nóg een lekkere staycation

Na twee coronajaren waarin reisbeperkingen internationale vakanties bemoeilijkten of zelfs helemaal verhinderden, staat niets je nog in de weg om weer de grens over te gaan voor een vakantie. Maar er zijn ook goede redenen om lekker in Nederland te blijven.

Geen vliegstress

Niet vliegen in het algemeen, geen Schiphol in het bijzonder. Met het eerste verdien je bonuspunten voor het milieu, met het tweede investeer je in je humeur. Op veel plekken in Europa kampt men met personeelstekorten op vliegvelden.

Article continues after the ad

Niet vliegen betekent geen geschrapte vluchten, niet zes uur van tevoren inchecken, geen eindeloze rijen, geen vertragingen, niet hutjemutje in een toestel en geen agressieve medepassagiers. Het is het overwegen waard.

Kosten besparen

Vakanties zijn schreeuwend duur omdat er door bijvoorbeeld hogere brandstofprijzen steeds meer kosten worden doorberekend. Nu is het leven in Nederland natuurlijk ook niet gratis, maar een mooie fietstocht maken met een picknickmand en zwemmen in een meer kost beslist minder dan all-inclusive over de grens.

Plus: je kunt zo een financieel buffertje aanleggen. Geen overbodige luxe, gezien de sombere koopkrachtvoorspellingen voor de rest van het jaar.

Wandelland

De coronapandemie had niet veel voordelen, maar we ontdekten wel massaal dat Nederland naast een echt fietsland óók een prima wandelland is. Lekker vlak (behalve de Dutch Mountain Trail), routes zijn goed aangegeven, het land heeft bijna overal goede dekking als je via een app loopt. En er zijn héél veel mooie routes bijgekomen, of je nu iemand voor een ommetje en een terrasje bent of liever een meerdaagse tocht maakt.

Nog een pluspunt: als er iets gebeurt – noodweer, verzwikte enkel, helse ruzie met je wandelmaatje – je bent hier nooit zo ver verwijderd van de bewoonde wereld, hulp of een bushalte als in, pakweg, de Karpaten. Niets ten nadele van de Karpaten, hè? Maar niet iedereen is een avontuurlijk hiker.

Heel Holland Glampt

Nóg een bonus van de pandemie: Nederland is een hartstikke leuk vakantieland. Je hebt er bos én kust, eilanden en in Limburg zelfs heuvels. Je kunt er naast fietsen en wandelen bovendien ook fijn varen. 

En ondernemers in het toerisme hebben bliksemsnel geanticipeerd op het fenomeen staycation met glampings, unieke huisjes, boutique campings, pop-up campings, boomhutten en andere leuke accommodaties om vakantie in te vieren, voor wie eens iets anders wilt.

Koel zomerweer

Tenzij je van goed doorbakken houdt heeft Nederland al een paar jaar prima zomers. Oké, ze noemen het 'koel zomerweer', maar daar zitten voordelen aan. Zo kun je 's nachts lekker slapen, bijvoorbeeld. En overdag wat doen, zonder dat je bezwijkt van de hitte.

Het is gemiddeld warm genoeg om te zwemmen, maar niet zo heet dat je snakt naar airco (sterker nog: koel zomerweer is een uitstekend excuus om jaarrond warme chocolademelk te kunnen drinken zonder dat iemand je raar vindt). Plus: de Nederlandse natuur is groen en toch net wat minder natuurbrandgevoelig dan in het zuiden. Scheelt ook weer stress, qua vakantie in eigen land! 

Foto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in