Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

5 vragen over als toerist naar Saoedi-Arabië gaan

Het is een spannende, maar niet onomstreden nieuwe bestemming. In een niet al te subtiel charmeoffensief maakte Saoedi-Arabië deze week bekend dat het visumbeleid voor toeristen wordt veranderd. Het land is altijd erg gesloten geweest, maar wil minder afhankelijk worden van de olie-industrie en i...

5 vragen over als toerist naar Saoedi-Arabië gaan

Het is een spannende, maar niet onomstreden nieuwe bestemming.

In een niet al te subtiel charmeoffensief maakte Saoedi-Arabië deze week bekend dat het visumbeleid voor toeristen wordt veranderd. Het land is altijd erg gesloten geweest, maar wil minder afhankelijk worden van de olie-industrie en investeren in het toerisme. Mensen uit 49 landen kunnen nu een visum aanvragen. Dat is voor het eerst, visa waren eerder alleen bedoeld voor pelgrims, zakenmensen en expats. Vijf vragen over deze bestemming.

Moet je er wel heen willen?

Saoedi-Arabië hecht weinig waarde aan mensenrechten en vrouwen hebben er bitter weinig vrijheid en rechten. Van democratie is ook geen sprake, het is een absolute monarchie en een autoritaire staat waar in naam koning Salman de baas is, maar in de praktijk kroonprins Mohammed bin Salman de dienst uitmaakt. Your call.

Stel dát ik ga, moet ik dan in een burka?

Saoedi-Arabië is overwegend islamitisch en ultraconservatief, zodat de kledingvoorschriften streng zijn. Die worden volgens de minister van Toerisme versoepeld, maar hoeveel rek er in zit, is niet duidelijk. Er wordt gesproken over 'bescheiden kleding', ook op het strand. Een abaya (lange wijde jurk / mantel tot op de grond) is vermoedelijk niet nodig, maar leggings, hotpants en korte rokjes hoef je niet in te pakken. Het wordt 'zedige lichaamsbedekkende kleding' en hou ook rekening met een (losse) hoofddoek. Vermoedelijk gaat het land voor resorts speciale regels invoeren, à la Dubai, zodat je daar in badkleding op het strand kunt zitten, voor zover dat draaglijk is in de verzengende temperaturen. Maar daarover is nog niets concreets bekend.

Wordt het een alcoholvrije vakantie?

In Saoedi-Arabië geldt een alcoholverbod. Misschien dat ook in dit geval uitzonderingen zullen worden gemaakt voor resorts, maar hou er rekening mee dat een glas wijn er peperduur zal zijn. In het openbaar kussen mag ook niet, tijdens gebedstijden valt het hele leven even stil en tijdens de ramadan wordt je geacht niet in het openbaar te eten of te drinken zolang de zon op is, uit respect voor de mensen die vasten. Dit is een souk in Jeddah.  

Wat zijn de hoogtepunten?

Onbetwist Mekka en Medina (dit is de Al-Masjid An-Nabawi moskee), maar uitgerekend deze heilige plaatsen blijven gesloten voor niet-moslims. Er wordt streng op gecontroleerd.

Wat is er verder nog te zien, dan?

Saoedi-Arabië bestaat voornamelijk uit woestijn, maar heeft ook de nodige archeologische pareltjes te bieden. De noordelijke stad Al ‘Ula bestaat uit 800 opeengepakte lemen en stenen huizen van meer dan tweeduizend jaar oud en is zeker zo indrukwekkend als Petra in Jordanië. In de buurt: Mada’in Saleh, een gebied met veel indrukwekkende graftombes. Riyad en Jeddah zijn kosmopolitische steden met goede restaurants en heel veel winkelcentra, Al-Diriyah (30 km ten noorden van Riyad) -  lemen paleizen, moskeeën en een citadel – staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Foto's (c) ANP, iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in