Van een industriële hipsterwijk tot vestingmuren uit de zeventiende eeuw langs de rivier Alzette: Luxemburg-stad heeft alles voor een verrassende city break. Zónder drukte en drommen mensen.

Luxemburg-stad is echt een onontdekte schat voor de ervaren city-tripper die eens iets anders wil. De stad ligt langs de Alzette, op terrassen tegen de omliggende heuvels.

Je vindt er zowel hetewerelderfgoed van de oude stad als moderne kunst. Én er is geen enkele stad met – in verhouding – zoveel Michelinsterren, dus ook de innerlijke mens komt niet te kort.

5x Must see:

1. Streekmarkt op Place Guillaume. Op woensdag- en zaterdagmorgen kom je ogen en smaakpapillen tekort. Duits vlees, Franse kaas, Luxemburgse crémant en Belgische Chocolade.

Article continues after the ad

Door de unieke ligging van het land, krijg je uit alle windstreken het beste. Tip: Doe op de streekmarkt ‘boodschappen’ en ga daarna meteen  picknicken bij Palais Grand-Ducal.

2. Oberweis. Misschien wel de beste patisserie van Europa. Als je daar eenmaal een taartje gegeten hebt, wil je nooit meer anders.

3. Wandelen door Ville haute. Met als eindstation Place d’Arrmes voor een welverdiende versnapering.

4. Wandelen over de vestingmuur. Chemin de la Corniche.

5. Mudam Museum. Voor de moderne kunst. Alleen het gebouw is al spectaculair.

Wijn!

Hoofdredacteur Claudia: ‘Een paar jaar geleden kwam ik bij toeval op een wijnproeverij in Wiltz terecht. Ik wist niet wat ik proefde! Dat Luxemburg behalve goede Moezelwijnen ook bubbels produceerde, was nieuw voor mij.

De Luxemburgse crémant, gemaakt volgens de traditionele champagnemethode, wint de ene na de andere prijs. Luxemburg is het enige land naast Frankrijk dat de term crémant mag gebruiken.

Geen wonder dat ze deze goddelijke bubbels lekker zelf houden. Een goede reden om weer eens naar Luxemburg te gaan.’

Praktisch

Het vervoer ter plekke is overzichtelijk: in de oude stad is alles goed te belopen.  

Wat eet je in Luxemburg? Beslist een flammküchen (hartige dun platbrood met spek, ui en crème fraîche), quetscheflued (pruimentaart) en äppelklatzen (knapperige appelkoek). Daarbij drink je een glaasje bubbels natuurlijk.

Beeld: iStock.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in