Roquebrune-Cap-Martin
Roquebrune-Cap-Martin

Van lieflijk tot woest, lekker in je eigen bubbel. 

Aangezien in Den Haag iedereen die er iets toe doet roept dat het een redelijk normale zomer wordt, zou vakantie in Frankrijk tot de mogelijkheden moeten behoren. Voor wie wat van La Douce France wil zien: 5 mooie roadtrips om vaak even op te stoppen op een location panomarique.

Article continues after the ad

Atlantische kust – Middellandse Zee

Start in La Rochelle, eindpunt in Nice. Ofwel 1450 km langs Atlantische haventjes, dwars door Zuid-Frankrijk naar de andere zee.

Je komt langs wijnwalhalla St Emilion met popperige Middeleeuwse dorpjes...

...maar ook door het volstrekt unieke prairielandschap van de Cevennes. Bij Marseille volg je de Middellandse Zeekust voor een portie schilderachtige glamour langs de Corniche de l’Estérel...

...rode rotsen die overgaan in blauwe zee. Is het aan de kust erg druk. rij dan even landinwaarts voor een overnachting. Wie geen zin heeft om het hele eind terug  noordwaarts te rijden, neemt in Nice de autoslaaptrein.

Kastelen kijken langs de Loire

Voor je inner prinses: de ultieme kastelentoer, met keuze uit zo'n twintig châteaux. Begin met Boumois en rij oostwaarts naar Chambord, met afslagen zo'n 250 km door groene valleien en wijngaarden.

Hoewel het klinkt alsof je het op een dag kunt doen, is het zeer de moeite waard om de route op te delen. Niet alleen in de kastelen en hun tuinen sla je zo een paar uur stuk, ook de omliggende stadjes vragen om een stop op een terrasje of een boerenmarkt. Niet missen: Chenonceau, Cheverny, Amboise  en Azay-le-Rideau.

Prima te combineren met een wijnreis door Anjou, Saumur, Touraine en de Val de Loire (waar heerlijke Crémants vandaan komen).  

Bubbelend door de champagne

Hiervoor heb je een BOB nodig, maar ooh – wat een keuze. Begin in Reims, eindig in Le Mesnil-sur-Oger.

Het is 80 km wijngaarden, caves, champagnehuizen en proeverijen. In Reims vind je de grote namen, maar het is zeker zo leuk om ook de kleinere producenten aan te doen.

Mooie weggetjes en verrassende champagnes maken zo'n omweg bijzonder. Deze roadtrip kun je ook bewaren tot het najaar, als de sfeer er net even wat intenser is door de druivenoogst.

Rondje Normandië

Wil je niet zo ver weg, dan is een rondje Normandië ook alsof je door een schatkamer rijdt. Begin in Dieppe en rij via Rouan en Evreux door het binnenland voor boomgaarden vol met appels en peren waar de beroemde ciders en calvados van worden gemaakt.

Slaperige dorpjes, crêpes, vigoureus riekende kaasjes – heerlijk. Via de zuidkant kom je dan bij Avranches aan de Atlantische kust, waar je via Cherbourg, landingsstranden als Omaha Beach, Deauville, Honfleur, Le Havre...

...en Etretat weer in Dieppe uitkomt.

De ruige roadtrip door de Pyreneeën

Begin onder Bayonne aan de Atlantische Kust en eindig onder Perpignan aan de Middellandse Zee voor 495 km natuurschoon.

Laat de A64 links liggen en kies de binnenwegen: opschieten is er niet bij, zeker niet in de bergen, maar je kijkt je ogen uit. Het is er woest, je vindt er verrassend mondaine dorpjes met thermen en je kunt er hiken.

Lourdes is vlakbij als je verlegen zit om een wonder, maar je kunt ook Andorra even aandoen en je ziet eeuwige sneeuw op de toppen liggen. Leuk voor de afwisseling: rond Perpignan vind je mooie zandstranden.

Foto's (c) Getty Images, Pixabay, Visit Normandy

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in