Fuerwigge-dam in het Sauerland
Fuerwigge-dam in het Sauerland

Het Sauerland is ook nu prachtig (én lekker dichtbij!)

Voor als het kriebelt en je snakt naar toch even een andere omgeving: Winterberg en het omliggende Sauerland. Het is vooral bekend als het vanuit Nederland dichtstbijzijnde ski- en wintersportgebied, maar het is er in de zomer ook goed toeven. En daar hebben we 11 goede argumenten voor gevonden, in onze serie Het Buitenland Dichtbij. 

Het is dichtbij: vanaf Enschede is het twee uur en een kwartier rijden. Dus als er iets is, ben je zo weer thuis. Over de meest recente coronaregels in Duitsland lees je alles op de ANWB Reiswijzer.

Article continues after the ad

Winterberg ligt in het Hochsauerlandkreis, het hoogte deel van het Sauerland. In de vlakke dalen kun je prima fietsen en verder kun je er lekkere rodelen en prachtig wandelen, of je nu houdt van een ommetje of een stevige hike.

Vanaf de Panoramabrug heb je een prachtig uitzicht over het stadje.

Het omliggende Sauerland is een schitterend gebied in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen. Je struikelt er over de authentieke vakwerkdorpjes en -stadjes, zoals Arnsberg.

Omgeven door de Sauerlandse bergen en ver weg van de drukte van de grote steden, ligt het natuurpark Diemelsee, een eldorado voor watersporters, natuur- en wandelliefhebbers. Voor gevorderde lopers is er de 63 km lange, gecertificeerde Diemelsteig. Wie het liever rustig aandoet, laat zich lekker rondvaren.  

De burcht van Altena ligt op een strategische heuvelrug en biedt een prachtig uitzicht over de groene omgeving. Stap de Middeleeuwen binnen en bezoek het museum om alles te weten te komen over de geschiedenis van deze fascinerende burcht. Altena zelf is een ansichtkaart-waardig stadje

Slot Berleburg in Bad Berleburg wordt als één van de weinige kastelen in Sauerland nog steeds bewoond. Je kunt een rondleiding boeken om de binnenkant van het slot te bezichtigen en alles over de historie te horen. Het is van de adellijke familie Sayn-Wittgenstein, prinses Benedikte van Denemarken (de zus van koningin Margrethe) was er jaren kasteelvrouwe tijdens haar huwelijk met Richard, de 6de prins van Sayn-Wittgenstein-Berleburg, tegenwoordig wordt het geleid door haar zoon prins Gustav.

Plettenberg, de bosrijke stad in de regio Märkischer Kreis, strekt zich uit over het landschap met middelgebergte tussen de Ebbegebirge en de rivier de Lenne. Het gebied van de stad verdeelt zich over vier dalen. Deze dalen zijn naar de volgende rivieren vernoemd: Grüne, Oester, Else en de Lenne. Om deze reden wordt Plettenberg ook wel de 'Vier-Täler-Stadt' (de stad met de 4 dalen) genoemd. Het is er vooral rustig en groen.

In de oude Ertsmijnen in Ramsbeck brengt een treintje je tot wel zeshonderd meter onder de grond. Hier krijg je een rondleiding en vertelt men hoe de ertsmijnbouw eeuwenlang werd bedreven. In het bijbehorende museum is een uitgebreide collectie mineralen en stenen te zien. Verrassend interessant voor wie van urban industrial houdt en inspiratie zoekt.

De Attahöhle is het grootste grottenstelsel van Duitsland. Je ziet er eeuwenoude stalagmieten en stalactieten; perfect uitje voor een hete dag. Saillant detail: Het grottenstelsel werd in 1907 per toeval ontdekt.

In de gemeente Bad Arolsen bevindt zich nog altijd Slot Arolsen, residentie van Waldeck-Pyrmont, neven en nichten van de Oranjes (in 1858 werd de latere koningin Emma, de bet-over-grootmoeder van koning Willem-Alexander hier geboren). Een deel van het prachtige kasteel is te bezichtigen. Binnen kun je je verwonderen over de plafondschilderingen met Griekse mythologische figuren, het authentieke meubilair en de zijvleugels met bijzondere wisseltentoonstellingen.

Foto's (c) iStock, Saurland

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in