In drie stappen naar vredige feestdagen? Dat kán!

Een 'normale' kerst is meestal al een hordenloop met afspraken, boodschappen doen en een heleboel regelen. En de tweede coronakerst die eraan komt, maakt het niet makkelijker qua onzekerheid over de regels en toch bepaalde verwachtingen van dierbaren (en misschien ook wel van jezelf) om er iets van te maken. Hierbij een paar handvaten om de feestdagen makkelijker voor je te maken.

Beperk je schermtijd

Zorg in de aanloop naar kerst voor voldoende rust door je schermtijd te verminderen. Het blauwe licht dat een tv, telefoon of tablet uitstraalt houdt je wakker omdat het je hersens fopt dat het dag is, Maar ook wat er allemaal voorbij komt tijdens het scrollen kan onbewust onrust in je hoofd veroorzaken.

Rampen en terroristen halen altijd de koppen. Er gaat geen dag voorbij of er gebeurd wel iets vermoeiends in Den Haag. Er gebeurt altijd wel een vreselijke moord of ongeluk. En alle reclames dragen bij tot het ongemak door te suggereren dat je niet goed genoeg bent zonder het te verkopen product.  

Article continues after the ad

Leg je scherm dus vaker weg en pak een boek, luister naar muziek, leg een puzzel, ga breien of borduren, of geef jezelf een uitgebreide manicure. Zonder alle prikkels die online tot je komen, komen je hersenen beter tot rust. En kalmte in de bovenkamer is een geweldige stressbuster.  

Omarm de gouden regel

In vrijwel elke cultuur komt een vorm van 'behandel anderen zoals jezelf behandeld wilt worden' voor. Dit is een lastige als je moe en geïrriteerd bent, werkzaken aan je hoofd zeuren en je al moedeloos wordt als je door de kerst-Allerhande bladert. Maar het werkt wél.

We hebben het al eerder gehad over het feit dat de hersenen extreem lui zijn en het liefst voor de weg van de minste weerstand kiezen. Door vaste gewoonten ontstaan olifantenpaadjes in denken en doen die steeds dieper uitslijpen waardoor het steeds lastiger wordt gewoonten te veranderen.

Ben je vaak boos, gestrest, ontevreden en gefrustreerd, dan wordt dat uiteindelijk de overheersende bedrading van je brein. En bekijk je een nieuwe situatie eerder met argwaan en afkeer dan met een open blik. Dat lokt weer ongezellige reacties uit die je stress bezorgen en voilà – je zit in een negatieve spiraal.

Andersom werkt het ook: voorkomendheid, vriendelijke manieren, iemand voor laten gaan, in het openbaar je oortjes uitdoen en uit je bubbel komen om meer contact met je omgeving te hebben, mensen bedanken, mensen groeten met een knikje of een lach – het levert een tsunami aan positieve reacties op waar je blij van wordt.

Vreugde is een geweldige stressbuster. Door de connectie met de buitenwereld aan te gaan – al is het maar een kort praatje met een buurtgenoot – voel je je meer deel uitmaken van een gemeenschap en dat is belangrijk voor je geluksgevoel. Zelfs als je  een introverte eenzaat bent, wil toch een beetje bij anderen horen – de mens is nu eenmaal een groepsdier.

Ook niet onbelangrijk: door de interactie met je naaste omgeving aan te gaan – en nogmaals, je hoeft geen buurtfeest te organiseren; groeten en een babbeltje doen al veel – wordt het grote nieuws beter te behappen.

De stortvloed aan berichten over inflatie, crisis, oorlog, dreiging en polarisering krijgt minder macht over je gedachten en mogelijke angsten als je het gevoel hebt op je plek te zijn in je eigen omgeving. Simpel gezegd: je kunt weinig doen tegen een uitbarstende vulkaan op een ander continent, je kunt wel even ook de stoep van de bejaarde buren even vegen.

Leg de lat laag

Je zou de enige niet zijn die moe is van een pittig jaar. Grijp de maatregelen aan om de feestdagen niet vol te plannen en maak het jezelf makkelijk met een dinerbox of het gourmetstel. Kijk of een zoom een coronaproof alternatief kan zijn voor een vermoeiende lange rit en dito gezelschap. En laat je niet gek maken door het idee dat het perfect, opwindend, beeldschoon en helemaal het einde moet zijn – gezellig en naar je zin op jouw manier is echt al goed genoeg. Je mag ook best een winterslaapje doen, tussen kerst en oud en nieuw.   

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in