Tips voor mindfulness achter het stuur.

Heel veel aan de intelligente lockdown was/is vervelend, maar van één ding hebben de meeste mensen intens genoten. Als je eens per se ergens heen moest, waren de wegen rustig. Geen gestress, lekker doorrijden, nergens een bumperklever te bekennen – een verademing.

Nu er inmiddels weer regelmatig een file staat, is de vraag hoe je die rust toch in ieder geval mentaal vasthoudt. "Zelfs wie normaal gezien heel lief en vriendelijk is, wordt prikkelbaarder, bozer, agressiever als hij of zij zich in het verkeer begeeft", stelt arts en mindfulnesstrainer David Dewulf in Het Laatste Nieuws. "Meer zelfs: voor velen is het verkeer een grotere stressplek dan het werk."

Volgens Dewulf komt dat omdat je oerbrein de leiding neemt zodra je achter het stuur kruipt. Dat oerbrein is nuttig om op tijd uit te wijken voor een aanstormende ambulance, maar zorgt er ook voor dat je jezelf opfokt voor een rood verkeerslicht dat je belemmert in je voortgang. Al die stressmomentjes vreten energie en leveren totaal niks op: het licht gaat niet sneller op groen als je op de stuur trommelt, de file lost niet sneller op als je ronkend vooruit kruipt, op de bumper van je voorligger.

Article continues after the ad

Mindfulness onderweg is een manier om die stress onder controle te krijgen. Bedenk een nieuw uitgangspunt: het is fijn ergens op tijd aan te komen, maar het is duizend keer belangrijker om ergens heelhuids aan te komen. Tijd is in de lockdown een vrij relatief begrip geworden, de grenzen tussen werk en vrije tijd zijn vervaagd, net als die tussen werkweek en weekend. Je hebt vaak meer tijd dan je denkt.

Een andere manier om instant ontspanning te bewerkstelligen, is te  glimlachen. Ook al meen je er niks van, je hersens herkennen het als feelgood en produceren prompt positievere gevoelens die het makkelijker maken om uit te ademen.

Nu we het toch over ademen: zing een liedje. Brul met de radio mee, zing a capella, wat maar bij je past. Hoe het precies werkt, weet niemand, het heeft iets te maken met ademhaling en focus verleggen. Maar het is bijna onmogelijk om je stress op hetzelfde niveau te houden als je samen met Madonna La Isla Bonita ten uitvoering brengt. En dáár wordt je rit meteen een stuk leuker van. 

Foto (c) iStock

Meer weten over het oerbrein? 'Mindful Onderweg' van David Dewulf, Lannoo, € 16.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in