Middendorf'en is simpel en je kunt het overal doen.

Normaal gesproken adem je zo'n 23.000 keer per dag, maar niet iedereen ademt even efficiënt. Zelfs als je niet hyperventilerend in een zakje hoeft te blazen om overeind te blijven, kan een verkeerde ademhaling je nog benadelen. Je bent sneller moe, je voelt je gejaagder en je ademhaling blijft hoog in je borstkas, zodat niet je buik, maar je schouders bewegen bij het ademhalen.

Article continues after the ad

(Online) ademklasjes als Breathwork (het is een onderdeel van hypnobirthing en sleepte hertogin Kate door haar laatste zwangerschap en bevalling) zijn in Engeland inmiddels bijna net zo populair als yoga om de coronastress te bezweren.

Middendorf'en is juist een heel intuïtieve en gelijkmatige ademhaling 

De Middendorf-techniek van Breathwork is anders de pranayama ademhaling van yoga. Met die laatste manipuleer je je ademhaling, Middendorf'en is juist heel intuïtief en gelijkmatig en bedoelt om een diepe kalme buikademhaling te bewerkstelligen, een beetje zoals bij een poes of hond in diepe rust.

Het is niet alleen een mentale oppepper, maar bovendien goed voor je lijf: beter ademhalen betekent meer zuurstof in je bloed brengen en daar profiteren al je organen, dus ook je huid, van. Je kunt het proberen tijdens de gratis sessies van Breathpod (Engelstalig).

Basisoefening 1

Ga op de grond liggen met je benen verticaal tegen een muur en adem rustig, zo kun je goed voelen of je adem naar je bekken gaat.

Basisoefening 

Deze kun je overal doen, maar zorg dat je romp de ruimte heeft om zich uit te zetten: rechtop zitten of staan of languit liggen zijn het effectiefst. Adem diep in door je neus, duw de adem voorbij het middenrif. Je schouders moeten op dezelfde hoogte blijven, je buik moet naar voren gaan. Hou je adem vier seconden vast en adem dan uit door je buik in te trekken en ook dat vier seconden vast te houden. Rustig een paar minuten zo ademen en je stresslevels zijn nergens meer te bekennen.

Foto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in