Is alle ellende toch nog ergens goed voor geweest!

Hoge hakken, knellend en kriebelend corrigerend ondergoed, dik in de make-up, lang in de weer om een Bad Hair Day te voorkomen – het is allemaal zó 2019.

Het Laatste Nieuws vroeg meer dan 3500 vrouwen wat bijna anderhalf jaar thuiswerken, geen feestjes, geen uitjes of ander vertier met hen had gedaan. Conclusie: we zijn aanzienlijk minder met ons uiterlijk bezig.

Maar liefst 60 procent van de vrouwen geeft aan minder make-up te gebruiken. En die trend zet door, ook nu de terrassen weer open zijn. "In plaats van onszelf continu van buitenaf te beoordelen, ­focusten we meer op wat we zélf voelden, binnenin. Dat maakt dat je tevredener wordt over je uiterlijk," zegt hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman.

Article continues after the ad

Van de ondervraagde vrouwen kocht 65 procent minder kleding tijdens de lockdown, 75 procent van hen shopt nog steeds minder dan voor de coronacrisis. Bijna 20 procent draagt tijdens het thuiswerken geen bh. Bij vrouwen onder de 30 is dat zelfs een derde. Bijna 30 procent kijkt bovendien milder naar zichzelf. 15 procent van de jonge vrouwen vindt dat ze er beter uitzien dan voor de coronacrisis.

"Onze prioriteiten veranderden," stelt Woertman. "De pandemie heeft ons van ons voetstuk der onsterfelijkheid gestoten. We hadden het idee dat we allemaal tot in de eeuwigheid prachtig konden blijven. Daar hadden we met fillers en botox ook de middelen voor. Alles was mogelijk, als je maar je best deed. En toen kwam ineens een gemeen virus dat alles onderuithaalde. Dat ons leerde dat we wél kwetsbaar zijn. Dat andere dingen – zoals een goede gezondheid ­belangrijker zijn."

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in