Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Van je stress af met een VR-bril

Wordt het virtueel reizen of relaxen? Nu reizen lastig is, stijgt de vraag naar reizen in Virtual Reality (VR). Je zet een speciale bril op en je zintuigen houden je zo voor de gek dat je echt het gevoel hebt op een berg te staan of in Griekenland op het strand te zitten. De techniek is inmiddels...

Van je stress af met een VR-bril

Wordt het virtueel reizen of relaxen?

Nu reizen lastig is, stijgt de vraag naar reizen in Virtual Reality (VR). Je zet een speciale bril op en je zintuigen houden je zo voor de gek dat je echt het gevoel hebt op een berg te staan of in Griekenland op het strand te zitten.

De techniek is inmiddels zo goed dat het Universitair Medisch Centrum Groningen de VRelax bril inzet om mensen met ernstige stressklachten te helpen. “Virtual reality – kortweg VR – is een manier om een in een andere werkelijkheid te stappen”, legt  Groningse psychiater Wim Veling, een van de bedenkers van de VRelax, uit in Trouw.

“Het beeld is overal om je heen, je kunt 360 graden in het rond kijken. Daardoor voelt het net echt. Mensen die het te spannend vinden om boodschappen te doen, kunnen dat in ons virtuele winkelcentrum net zo lang proberen tot ze niet meer bang zijn. En agressie kun je leren beheersen door lastige situaties met virtuele mensen na te spelen.”

De VRelax zet vooral in op natuurlocaties waar mensen met eenvoudige oefeningen hun focus terug kunnen krijgen en kalmer kunnen worden. De techniek is toe te passen bij iedereen die voor iets spannends staat of even los moet komen uit de werkelijkheid en de resultaten zijn zo goed dat er vervolgonderzoek naar komt.

Een licentie om VRelax te mogen gebruiken, kost momenteel 995 euro per jaar; de techniek wordt nu nog vooral gebruikt door zorgprofessionals. Veling verwacht echter binnen een paar jaar een betaalbaardere  wetenschappelijk verantwoordde app te kunnen aanbieden, die je met je telefoon en een  zelfgekochte VR-bril kunt gebruiken.  

Kun je daar niet op wachten, dan zijn er met een VR-bril ook ontspanningsapps als Guided Meditation, Zen Zone en Perfect Beach ook al rustmomentjes te vinden, gewoon thuis op je eigen bank. In het voorbeeldfilmpje zie je het door een bril, met een VR-bril ben je ín de scène en zie je de zwarte randen niet meer. 

En zo'n bril?   

Onze DPG-collega's van het Algemeen Dagblad hebben verstand van dit soort zaken en zeggen: 'De beste VR-headset, zowel qua prijskaartje als installatiegemak, is zonder twijfel de Oculus Quest. Die gaat voor rond de 500 euro over de toonbank en heeft geen externe computer nodig: gewoon op je hoofd zetten en de virtuele vakantie kan beginnen.'

Google Earth VR is een goed startpunt, maar ook de Discovery-modus (van de makers van Assasins Creed, maar los te koop voor 20 euro per deel) is een aanrader om virtueel met een gids door het oude Egypte of Griekenland te lopen. Ideetje voor de lange winteravonden?  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in