Ervaring overtreft jeugd met gemak!

Het feit dat bedrijven vooral millennials aannemen, is gebaseerd op het fabeltje dat jonkies vlotter van begrip zouden zijn dan mediors.

Jongeren zijn op veel gebieden helemaal niet beter dan ouderen, zoals velen (waaronder veel jongeren) denken. Volgens een Harvard-studie zijn er drie belangrijke terreinen waarop je piekt als je rond de 40 en 50 bent: creativiteit, wiskunde en inzicht.

Het zijn alle drie terreinen die wezenlijk zijn voor innovatie en ontwikkeling. Dat jongeren het meest in trek zijn bij bedrijven die vooruit willen is dus raar. Als je wilt innoveren, zeker op technisch terrein, ben je beter af met mensen die al behoorlijk wat ervaring hebben. En wel hierom!

Article continues after the ad

Rijpen voor creativiteit

Er zijn schrijvers, componisten en kunstenaars die jong tot bloei zijn gekomen, maar in de meeste gevallen moeten ze toch een tijdje rijpen om tot echt briljante inzichten te komen: veertigers en vijftigers hebben dan hun productiefste en artistiek rijkste jaren. Aangezien creativiteit de bron van innovatie is, zouden bedrijven dus vooral Gen X'ers moeten aannemen, als ze vooruit willen.

Ervaring met cijfers

Waar je de wiskunde van school snel vergeet, neemt je vaardigheid tot hoofdrekenen toe en is op zijn best rond je 55ste. Je zou denken dat je hier niet veel aanhebt, met een calculator op je telefoon. Maar wie goed is met getallen en vertrouwd met sommen en ook nog eens uit het hoofd kan rekenen, laat zich veel minder snel beduvelen door fake statistieken en haalt veel sneller fouten en onregelmatigheden uit spreadsheets.

Inzicht en ervaring 

Vijftigers en vijftigplussers beschikken over het algemeen over een enorme algemene ontwikkeling die het mogelijk maakt om verbanden te zien in complexe problemen. Ze kunnen de oplossingen ook nog eens goed uitleggen aan anderen, wat ze uitstekende mentors maakt, ook van briljante millennials.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in