Welk cijfer zou jij geven aan je geluk? 

In de categorie Goed Nieuws: we zijn in Nederland onverminderd blij met ons leven. Bijna negentig procent van de Nederlanders van vijftien jaar en ouder stelt gelukkig te zijn.

Het grootste geluk is te vinden bij gezonde mensen met een partner, een goed inkomen en vertrouwen in de medemens en instanties. Mensen met een niet-westerse achtergrond zijn iets minder gelukkig, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De Nederlandse gelukscijfers zijn al jaren stabiel.

Article continues after the ad

Het geluksgevoel wordt breed gedeeld, er zitten geen grote verschillen in het aandeel gelukkigen tussen vrouwen, mannen en de verschillende leeftijdscategorieën. In de leeftijdscategorie 75 jaar en ouder is het aandeel ‘ongelukkig’ het hoogst, zestien procent. Het gelukkigst is de groep Nederlanders van 65 tot 75 jaar. De achtergrond van mensen speelt ook een rol, mensen met een Nederlandse achtergrond zijn iets vaker gelukkig (90 procent) dan mensen met een niet-westerse migratieachtergrond (81 procent). 

Gezondheid, inkomen en liefde spelen een grote rol in het geluksgevoel. Hoogopgeleiden, mensen met een goede gezondheid en een partner geven vaker aan zichzelf een gelukkig mens te vinden. Zo geeft 92 procent van de stelletjes aan gelukkig te zijn, voor de singles ligt dit percentage op 80 procent. Van de mensen met een lage opleiding geeft 15 procent aan ongelukkig te zijn, in de groep met een hoge opleiding is dat slechts 7,2 procent.

Het onderzoek laat verder geen verrassende resultaten zien. Zo blijkt dat het loont om te investeren in een vriendengroep. Van de Nederlanders die stellen dagelijks contact te hebben met vrienden, is 90% gelukkig. Bij mensen die zelden tot nooit contact hebben met vrienden blijft de teller steken op 65%. 

Geluk zit niet alleen in anderen, het helpt volgens de onderzoekers ook om een beetje positieve persoonlijkheid te hebben. Mensen die zichzelf omschrijven als onbaatzuchtig, eerlijk en zorgvuldig blijken zichzelf ook gelukkiger te voelen dan mensen die over wat minder van deze nobele kenmerken kunnen beschikken.  

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in