Kintsugi, de kunst van het repareren van gebroken keramiek met goud, is óók Mottainai
Kintsugi, de kunst van het repareren van gebroken keramiek met goud, is óók Mottainai

Oude traditie is opeens weer helemaal hip!

Gooi er een Japans sausje overheen en alles is onmiddellijk diepzinnig en verrijkend. Terwijl het vaak toch om zaken gaat die we al jaren met Nederlandse nuchterheid precies hetzelfde aanpakken als in het verre oosten.

We hadden al shinrin yoku, het poëtische 'bosbaden', ofwel: een eindje door de natuur lopen. Of wabi sabi, de schoonheid van imperfectie. Zoals je oma zou zeggen: 'Oké, er zit een barstje in die kom, maar hij kan er nog best mee door'. Kawaii (zeg maar: Oilily voor volwassen vrouwen) en kodawari: je helemaal richten op één taak. Ook bekend als 'concentratie'.

Nieuw in de collectie Japanse hypes, euh, begrippen is 'mottainai'. Het woord betekent zoiets als 'spijt van verspilling' en moedigt aan om respect te hebben voor materialen. Wat uiteraard naadloos aansluit bij de westerse beweging van 'reduce, reuse & recycle'. Ook in dit geval was je oma bij de tijd als ze een mooi pakpapiertje glad streek om het nog eens te gebruiken of een boek mee te kaften: puur mottainai.

Article continues after the ad

Mottainai is kliekjesdag, een jurk laten vermaken tot iets nieuws, iets niet weggooien, maar repareren, je brood niet in plastic maar in papier verpakken (en dat dan weer recyclen). En ook: geen kleding kopen, maar ruilen of huren en zorgvuldig omgaan met wat je hebt. Dus als je bij je eerstvolgende tomaat de pitjes laat drogen en in een beetje aarde zaait, ben je zo mottainai bezig als het maar kan!

foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in