Niet leven in het moment, maar werken aan oplossingen.

Mindfulness is heel populair: leven in het nu, je volledig bewust zijn van de huidige ervaring,  zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt, van die dingen. Er is niets op tegen als je het prettig vindt, maar volgens filosoof en mystiekspecialist Marc De Kesel levert het niets op.

Article continues after the ad

"Ik weet dat veel mensen en bedrijven dol zijn op mindfulness," zegt hij in Trouw. "Het wordt ook gebruikt voor psychotherapie en ik erken dat het succesvol wordt ingezet bij pijnbestrijding. Maar ik vrees dat het al te vaak wordt ingezet om de echte problemen te omzeilen of simpelweg toe te dekken. Als je onmin hebt met je baan of je werkgever, maar ook als je verloren loopt en in de knoop zit met jezelf, dan helpt maar één ding: praten. En als het nodig is: meer praten. Niet op een matje gaan zitten."

Mindfulness komt uit het Boeddhisme en is terug te voeren op één rede van Boeddha. Van Kesel ziet de moderne versie ervan als 'spiritueel fastfood', een naar de eigen hand gezette westerse quick fix die niet écht je problemen oplost. Maar, wat werkt dan wel?

  • Het menselijk verhaal klopt nooit volgens De Kesel. Het wordt nooit volmaakt, er zal altijd tegenwind zijn. Daar kun je maar beter aan wennen en dat kun je maar beter gewoon accepteren, dan wordt het al een stuk draaglijker.
  • Ga de confrontatie aan met het probleem. Leven in het moment lost niets op, het aankaarten wel. Laat het niet dobberen, neem verantwoordelijkheid.
  • Wat je eigen rol in het probleem: ben je onrealistisch, te meegaand, te makkelijk, te hard, te star, te plichtsgetrouw, teveel een pleaser? En wat valt daar aan te doen? 
  • Onderneem actie: wat moet er gebeuren om je leven beter te maken? Maak het concreet: andere baan? Ander werk? Andere relatie? Tijdje alleen door het leven gaan? Financiën aanharken? Mindfulness is heel nuttig als rustmoment om even tot jezelf te komen, maar als er écht iets veranderd moet worden, heb je meer aan in actie komen.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in