De burnout heeft een pandemiezusje...

De boreout: een fenomeen dat de kop opsteekt als je niet genoeg te doen hebt om jezelf bezig te houden. Bijvoorbeeld omdat je minder werk hebt, of uitdaging mist. Of de dagen simpelweg te veel in elkaar gaan overlopen.

Klinkt best bekend, toch?

Je bent in het gevaar om tegen een boreout op te lopen als je ineens een heel andere werkweek krijgt. Geen stoom meer kunt afblazen met je collega's. Of misschien ineens een heel ander (leger) werkritme krijgt.

Article continues after the ad

Je herkent een boreout aan vermoeidheid, spanning, stress, gebrek aan motivatie... niet heel anders dan de burnout dus. Alleen zul je misschien denken: waarom voel ik me zo, terwijl ik het juist minder druk heb?

Vervelingskriebels

Je bent niet de enige, als dat enige troost biedt. En een boreout kun je niet alleen op werkgebied hebben, maar ook op sociaal vlak, of binnen je relatie.

Gelukkig valt er best iets tegen te beginnen. Experts noemen bijvoorbeeld een date night thuis als oplossing als je van je relatie een beetje de vervelingskriebels krijgt. Maar eigenlijk alles waarmee je de sleur doorbreekt - ook op werkgebied - is goed. Dus plan een Zoom-borrel in met je collega's. Of volg een online kookles.

Geen zin

Heb je daar (ook dat kan bij een boreout heel goed) helemaal geen zin in, dan is het in elk geval wijs om je bewust te zijn van hoe je je voelt in termen van spanning en stress.

Daarnaast geldt hetzelfde als wat we eigenlijk de hele pandemietijd al horen: maak to do-lijstjes, stel jezelf kleine, bereikbare doelen, ga lekker wandelen, hou online contact met vrienden en collega's, en leg de nadruk wat meer op mindfulness nu je er tijd voor hebt.

En troost je maar gelijk aan de gedachte dat de kerst, hoe gek dan ook dit jaar, er echt aankomt. Dat zorgt in elk geval even voor verandering in je huis (hup, die kerstboom erin) en je Netflix-watchlist (mogen wij The Princess Switch aanraden?).

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in