Het medium verdween 11 jaar geleden van het toneel.

Johanna 'Joke' Damman, beter bekend als Jomanda, maakte in de jaren negentig furore als 'helend medium'. In blauwe gewaden gehuld hield ze tussen 1992 en 1999 'healings' in de Evenementenhal in Tiel en straalde kraanwater in, wat zo genezende krachten zou krijgen.

Ook 'telehealing' zat in haar pakket. Ze was echter niet onomstreden, onder andere door haar websiterecept van levertraan, honing en salieblaadjes dat zou helpen tegen kanker.

Rechtszaken

Na de dood van actrice Sylvia Milecam in 2001 kwam Jomanda in opspraak vanwege de rol die ze zou hebben gespeeld bij het verloop van Millecams ziekte.

Article continues after the ad

Tegen de diagnose van de behandelende artsen in had zij gezegd dat Sylvia een bacteriële infectie had opgelopen als gevolg van het laten plaatsen van siliconen borstimplantaten, waardoor deze zich gesterkt had gevoeld in haar besluit om geen chemokuur te ondergaan.

Vrijspraak

Hierdoor zou de dood van de terminale Millecam mogelijk zijn bespoedigd. Vele rechtszaken volgden, Jomanda vertrok in 2009 naar Canada en verdween uit beeld. In 2013 besloot de Hoge Raad dat Jomanda niet schuldig was aan de dood van Sylvia. Ze had Millecam geadviseerd artsen te bezoeken 'en daarmee heeft ze voldaan aan haar zorgplicht.' Desalniettemin staat de gebedsgenezers op no 15 in de top 20 van kwakzalvers van de 20ste eeuw.

Over Jomanda zijn twee documentaires gemaakt,  één door Videoland en één door Discovery+. Aan beide werkte Tineke de Nooij mee, Jomanda kreeg bekendheid door het programma 'Tineke en de paranormale wereld'.

Het team vond haar in Canada "Ze leeft een zeer teruggetrokken bestaan," zegt De Nooij in het Algemeen Dagblad. "Ik vind het verschrikkelijk dat zij nu zo eenzaam is." Meer kan ze eigenlijk niet verklappen over de documentaire. "Maar ze spaart wel engeltjes. Die stonden in haar tuin."

Vanaf vrijdag 29 oktober is het eerste deel van ‘Jomanda, lady of the light’ te zien op Discovery +.

Gekte in Tiel

De Videoland documentaire is nu al te streamen en heet 'Jomanda – het echte verhaal'. En dit is de pitch: 'In de jaren 90 groeide Joke Daman uit tot het grootste, maar ook meest omstreden spiritueel medium dat Nederland ooit heeft gekend: Jomanda.

Waarom kiest ze nu voor een leven in afzondering in Canada?

Nooit eerder vertoond archiefmateriaal brengt je terug naar de gekte in Tiel, waar Jomanda massale sessies hield. Vrienden, fans en andere intimi vertellen over hun relatie met Jomanda. Welke ongelofelijke en tragische gebeurtenissen maakte zij allemaal mee en waarom kiest ze nu voor een leven in afzondering in Canada?'

Foto (c) ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in