Aangrijpende documentaireserie in vier delen.

Onthutsend en verbijsterend, dat zijn woorden die je te binnen schieten bij de documentaireserie De Kinderen van Ruinerwold, over een vader die zijn kinderen isoleerde, mishandelde en misbruikte, zonder dat iemand er iets vanaf wist.

De vier oudste kinderen van het gezin dat jarenlang onder de radar leefde op een boerderij in Drenthe, vertellen eenmalig hun verhaal. Documentairemaker Jessica Villerius volgde hen de afgelopen anderhalf jaar intensief en was aanwezig op belangrijke momenten in hun nieuwe leven. Samen met hen blikt ze terug op hun kinderjaren en de uitzonderlijke omstandigheden waarin het gezin leefde. 

Hoe zat het ook alweer?

Het was wereldnieuws, toen op 14 oktober 2019 werd ontdekt dat Gerrit Jan van D. negen jaar lang met zijn zes jongste kinderen in een boerderij in het Drentse Ruinerwold woonde, afgezonderd van de buitenwereld, in de ban van een eigen religie.

Article continues after the ad

De Oostenrijkse klusjesman Josef B. doet boodschappen voor hen. Hun moeder is in 2004 overleden aan kanker. Drie oudere kinderen zijn het gezin al voor hun intrek in de boerderij vertrokken. Pas nadat zoon Israel de boerderij is ontvlucht, leggen hij en zijn broers en zus belastende verklaringen af over hun vader.

Gerrit Jan van D. wordt verdacht van vrijheidsberoving, mishandeling en seksueel misbruik. De rechtbank besluit in maart 2021 dat hij niet strafrechtelijk kan worden vervolgd. Door een hersenbloeding die hem in 2016 trof, zou een eerlijk proces onmogelijk zijn.

'Als maatschappij hebben we zo veel signalen gemist over dit gezin', zegt Villerius in de Volkskrant. 'De omgeving, politie, hulpverleners, school, de gemeente. Iedereen heeft het gemist. Daar lig ik 's nachts weleens wakker van. Dat grijpt me naar de keel. Dan denk ik: wat is er nog meer dat wij niet weten?'

De Kinderen van Ruinerwold van Jessica Villerius, Eerste van vier delen: 24/3, NPO1, 21.35 uur.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in