Zachte groene buffer tegen de buitenwereld.

Geef toe, het is soms best een beetje véél, qua tijdlijnen, presteren en altijd maar 'aan' moeten staan. Steeds meer mensen verlangen naar af en toe even offline zijn. En daar is geen betere plek voor dan thuis.

Met goudpalm – uitgeroepen tot woonplant van de maand – creëer je makkelijk een bufferzone tegen al die prikkels van buitenaf. Zelfs de vorm associeert dat deze plant je als het ware opvangt en koestert, zodat je kunt bijkomen, bijtanken én er weer tegenaan kunt.

Article continues after the ad

Eén blik op goudpalm en het is duidelijk dat hij uit de tropen komt. Uit een aantal kleine stengels die dicht op elkaar staan, groeit een kroon van prachtig uitwaaierende palmbladeren. De fonteinvorm van de plant geeft hem een opgewekte uitstraling en de fijne franje van de bladeren maken het licht erom heen wat diffuus. Dat maakt dat goudpalm een heel kalme persoonlijkheid is, die een hele kamer vriendelijker kan maken. En wat meer zachtheid, dat kan iedereen wel gebruiken.

Goudpalm scoort uitstekend op het lijstje met planten met luchtzuiverende eigenschappen dat onderzoek van NASA opleverde. De palm vermindert schadelijke stoffen en verhoogt de hoeveelheid zuurstof in de kamer. Hij wordt vaak gezien als beste luchtzuiverende plant die er is, nóg een reden om er een of meerdere in huis te halen.

Location, location

• Goudpalm staat graag licht, maar wil niet de hele dag in de volle zon. In de winter wil de plant graag zoveel mogelijk licht hebben.

• De kluit mag altijd licht vochtig zijn, geef in de winters eens per week water en in de zomer twee keer per week.

• Overtollig water in de pot voorkomen of even weggieten, daar kunnen de wortels niet tegen.

• Goudpalm is dol op een rondje plantenspuit, vooral in de winter als het binnen vaak aan de droge kant is door de verwarming.

Zó style je 'm  

Poederpastels, tule, heel dun rijstpapier, lampen die mat licht verspreiden en in-between gordijnen versterken de verzachtende bufferuitstraling van goudpalm: het mag eruit zien alsof je een filter over je interieur hebt gelegd. Als subtiel contrast in alle verstilling volstaan een paar heldere, helende kristallen.

Het gevoel van een oase wordt versterkt door goudpalm in een neutrale pot te zetten, van bijvoorbeeld matglas, mat keramiek of glad gepolijst hout of het groen te omhullen met mat transparante kunststof. Hoe serener de uitstraling is, hoe rustgevender het vertrek zal worden.

Foto's © Bloemenbureau Holland / Mooi wat planten doen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in